Nezabíjajte potraviny, upracte si chladničku!

Patríte k ľuďom, ktorí potraviny z nákupnej tašky ukladajú do chladničky na najbližšie voľné miesto? Nerobte im to! Začnite ich ukladať tam kam patria a odmenou vám bude dlhšia čerstvosť a kvalita.

Ovocie a zelenina, ryby, mäso, syry či mlieko majú svoje presne určené miesto, ktoré zohľadňuje najlepšie podmienky pre konkrétny produkt. Správnym umiestnením docielite optimálnu teplotu pre skladovanie vašich potravín a teda dlhšiu čerstvosť surovín.

„Na najnižšej polici v chladničke je aj najnižšia teplota, ideálna pre ryby a mäso. Na trhu nájdete chladničky s „nulovou zónou“ –  zásuvkou, ktorá  zabezpečí optimálne uskladnenie a čerstvosť rýb a mäsa predĺži až o 10 dní,“ hovorí špecialistka Whirlpool Slovensko Darina Papáčová. „Stredná polica, takzvaná chladná zóna, slúži na skladovanie syrov, mlieka, bežných potravín dennej spotreby, lahôdok. Vrchná polica sa odporúča na odkladanie vajíčok, omáčok, masla či džemov.“ Zásuvky na dne sú samozrejme vyhradené pre ovocie a zeleninu. Najteplejším miestom chladničky sú priečinky vo dverách, a preto do nich patria nápoje, nálevy, horčica či podobné pochutiny.

V prípade, že v chladničke skladujete malé množstvo potravín, odporúča sa použiť  polica nad zeleninou a ovocím, pretože je to najchladnejšie miesto v chladničke. V opačnom prípade, keď chladnička doslova praská pod ťarchou zásob, využite metódu FiFo (First in First out ). Nakúpené potraviny patria za tie, ktoré sú už v chladničke uložené.

„Nové technológie priniesli komfort aj v oblasti zabezpečenia ideálneho prostredia a kontroly teploty a správnej vlhkosti v chladničke. Teplotu si regulujte na klimatizácii, chladnička si ju vďaka 6. zmyslu skontroluje a upraví sama podľa potreby,“ podotýka Darina Papáčová, špecialistka Whirlpool Slovensko. „V nových typoch mrazničiek zasa nájdeme napríklad inováciu proti kolísaniu teploty, ktorá zabraňuje vytváraniu ľadových popálenín na jedle. Je však treba mať na pamäti, že potraviny v mraziacej  časti majú svoju odporúčanú dobu uskladnenia.“

Odporúčaná doma uskladnenia mrazených potravín
Hovädzie mäso 8 – 12  mes. Jablká 12 mes.
Bravčové, teľacie 6 – 9 mes. Marhule 8 mes.
Jahňacie 6 – 8 mes. Čierne/červené ríbezle 8 – 12 mes.
Králik 4 – 6 mes. Čerešne 10 mes.
Mleté mäso 2 – 3 mes. Broskyne 10 mes.
Klobásy 1 – 2 mes. Hrušky 8 – 12 mes.
Kura 5 – 7 mes. Slivky 10 mes.
Mastné ryby (losos) 3 – 3 mes. Maliny 8 – 12 mes.
Maslo 6 mes. Jahody 10 mes.
Syr 3 mes. Bazalka 6 – 8 mes.
Šľahačka 1 – 2 mes. Brokolica 8 – 10 mes.
Zmrzlina 2 – 3 mes Karfiol 8 – 10 mes.
Polievka 2 – 3 mes Mrkva 10 – 12 mes.
Chlieb 1 – 2 mes. Hrášok 12 mes.
Torty (pečené) 2 – 3 mes Fazuľové struky 12 mes.
Pizza 1 – 2 mes. Špenát 12 mes.

 

TIP: Keď práve kúpenú múku, namiesto do skrinky, uložíte na pár týždňov do mrazničky, nízke teploty vyhubia mole aj s vajíčkami.

Bez názvu