Gastro

Chutné a pritom aj zdravé, veď trochu maškrtenia nezaškodí

Mamine vyprážané kurča

Ak si chcete najbližší víkend pochutnať na netradične upravenom kurčati, neváhajte. Ponúkame zaujímavý tip na chutný pokrm, čo sa bude páčiť aj vašim polovičkám, ktoré kuracinu veľmi nemusia. Zaujme ich totiž omáčka, ktorá bude určite chutiť. Možnosti sú dve, alebo kurča upravíte podľa receptu, alebo ho ugrilujete. Omáčku však môžete použiť v oboch prípadoch. 

Mamine vyprážané kurča (4 porcie)

Ingrediencie:1 kurča (čím menšie, tým lepšie) , soľ na dochutenie, 2 rozšľahané vajíčka, ¼ šálky mlieka alebo cmaru, 2 šálky múky ochutenej soľou a čiernym korením, 3 šálky bravčovej masti.

Príprava:Kurča narežte na kúsky. Opláchnite ich, jemne osušte utierkou a osoľte. V plytkej miske vyšľahajte vajíčka a mlieko. Ochutenú múku dajte do ďalšej plytkej misky. Kúsky kuraťa namočte do našľahaného vajíčka a obaľte v ochutenej múke. Obalené kúsky dajte na 15 minút bokom, aby preschli. V panvici roztopte masť a keď je horúca  (185 °C), opatrne vkladajte kúsky kuraťa. Vyprážajte z jednej strany, kým nezíska zlatohnedý nádych. Obráťte a opečte z druhej strany. Stiahnite plameň na stredne veľký alebo malý. Prikryte panvicu a vyprážajte 10 minút z každej strany. Odkryte panvicu, zvýšte ohrev a smažte ďalších približne 5 minút, aby bolo kurča chrumkavé. Hotové je, ak z mäsa po zapichnutí hrotu noža vyteká čistá priezračná šťava. Čím menšie sú kusy kuraťa, tým menej času potrebujete na prípravu.

 

Grilovacia omáčka s whiskey

Ingrediencie: ½ šálky nastrúhanej cibule, 2 polievkové lyžice oleja, 1 šálka kečupu, 1 šálka ovocného resp. muštového octu, 1 šálka whisky, 1 šálka hnedého cukru, 2 polievkové lyžice Worcesterovej omáčky, 2 polievkové lyžice štipľavej paprikovej omáčky na dochutenie.

Príprava:Asi 5 minút pražte cibuľu na oleji v stredne veľkej panvici na stredne veľkom ohni, kým nezmäkne. Primiešajte zvyšné ingrediencie. Priveďte do varu, zmenšite ohrev a povarte asi 30 minút, prípadne kým obsah panvice trochu nezhustne. Nepoužitú časť omáčky držte v chlade.

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top