Letné večery sú dlhé a po celom dni na slnku si radi večer dlhšie posedíme pri grilovaných pochúťkach.Prinášame päť skvelých receptov.
Grilovaný hravý kebab pre deti
Čo budeme potrebovať
- 700 g mletého jahňacieho mäsa
- 1 cibuľa
- 1 mrkva s vňaťou
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť čerstvého koriandru
- mletá rasca
- soľ
- olivový olej
Postup
Jahňacie mäso dáme do misky a ochutíme soľou, rascou, jemne nasekaným koriandrom a všetko zamiešame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak vmiešame do mäsa. Z mäsa vytvoríme malé šišky.
Pripravíme si alobal, naň uložíme mäso a pokvapkáme ho olivovým olejom. Mäso dáme na gril a grilujeme zo všetkých strán asi 15 minút.
Mrkvu očistíme a vytvarujeme z nej uši, môžeme vytvoriť roztomilé myšky, ktoré si deti obľúbia. Zo stopiek mrkvovej vňate môžeme urobiť chvostík.
Krevety na grile v medovej marináde
Čo budeme potrebovať
- 600 g kreviet
- 100 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice medu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 štipky strúhaného zázvoru
- 3 štipky citrónovej kôry
- čili podľa chuti
- čierne korenie
- soľ
Postup
Maslo rozpustíme a zmiešame ho s medom. Pridáme citrónovú šťavu, lisovaný cesnak, citrónovú kôru, zázvor a olivový olej. Podľa chuti pridáme čili, čierne korenie a soľ. Ak niekto nemá čili rád, je možné ho vynechať. Marinádu necháme vychladnúť a krevety do nej naložíme na 1 hodinu.
Krevety pred grilovaním utrieme, aby nám marináda nekvapkala do grilu. Grilujeme z každej strany asi 6 minút a počas grilovania potierame marinádou.
Grilované baklažánové závitky s fetou
Čo budeme potrebovať
- 2 stredne veľké baklažány
- 200 g syra feta
- 2 lyžice kyslej smotany
- hrsť píniových orieškov
- kečup
- grilovacie korenie
- olivový olej
- soľ
- čerstvá bazalka
- mozzarella
Postup
Baklažány očistíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme z obidvoch strán a necháme ich 10 minút vypotiť na papierovej utierke. Potom plátky osušíme, ochutíme ich grilovacím korením a pokvapkáme ich olivovým olejom. Baklažány grilujeme z oboch strán, potom ich necháme vychladnúť.
Pripravíme si plnku: Syr feta nakrájame na menšie kúsky. Pridáme 2 lyžice kyslej smotany a nasekané lístky bazalky. Všetko dôkladne zmiešame vidličkou, nakoniec vmiešame píniové oriešky. Plnku rozdelíme na pripravené plátky baklažánu a zvinieme.
Baklažánové závitky podávame potreté kečupom, môžeme ich doplniť kúskom mozzarelly a lístkami bazalky.
Grilované cuketové špízy s kuracím mäsom
Čo budeme potrebovať:
- 4 kuracie prsia
- 3 cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka mletej papriky
- štipka mletej rasce
- štipka karí
- štipka čili
- štipka mletého zázvoru
- olivový olej
- čierne korenie
- soľ
Postup
Kuracie prsia očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. V miske zmiešame olivový olej so všetkým korením. Pridáme lisovaný cesnak a nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Do zmesi naložíme kuracie mäso. Necháme naložené niekoľko hodín.
Cuketu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a ešte na menšie plátky. Cuketu osolíme a necháme vypotiť. Prebytočnú vodu vysajeme papierovými obrúskami. Plátky cukety zvinieme, napicháme spoločne s kuracím mäsom na špajdle a dáme grilovať. Počas grilovania potierame ochuteným olivovým olejom. Grilujeme asi 15 minút.
Fazuľkový snack
Čo budeme potrebovať:
- 500 g fazuľových strukov
- 200 g parmskej šunky
- 2 červené cibule
- čerstvý rozmarín
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Fazuľky očistíme a odrežeme im okraje. Na lopárik alebo na grilovaciu tácku k nim pridáme parmskú šunku, plátky červenej cibule a vetvičky rozmarínu. Pridáme aj celé strúčiky cesnaku aj so šupkou, len ich zľahka rozdrvíme nožom.
Pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme soľou a čiernym korením. Zmes grilujeme zvoľna dozlatista asi 15 minút. Môžeme ju aj priklopiť, aby sa troška podusila.
Zdroj: TESCO