Gastro

15 top tipov na famóznu grilovačku

Grilovačka je v lete doslova kultová záležitosť. Vábivé vône, šťavnaté mäso, krehká zelenina – koncert neodolateľných chutí! Kto by odolal? Najmä keď si ju užívate s partiou priateľov. Aby aj tá vaša gril párty dopadla na výbornú, máme pre vás zopár overených tipov a nových gurmánskych receptov s kvalitnými repkovými olejmi Raciol.

 

TAJOMSTVO MARINOVANIA

  1. Prečo vlastne marinovať? Pretože marináda dodá mäsu i zelenine jedinečnú chuť, krehkosť a urýchli ich prípravu.
  2. Základom marinády je kvalitný olej. Odporúčame repkový olej Raciol pre jeho neutrálnu chuť a navyše je najvhodnejší pre praženie, smaženie a grilovanie. Neprepáli sa tak rýchlo, ako iné oleje.
  3. Marinádu pripravíme z repkového oleja, korenín, byliniek, môžeme ju dochutiť cesnakom, červeným vínom, citrónovou šťavou, horčicou, medom, javorovým sirupom… Možností je veľa. Pomôckou sú vrecúška s mixom korenín, ktoré dostať kúpiť. Tie stačí podľa návodu zmiešať s olejom.
  4. Náš tip: marinovanie uľahčia výberové repkové oleje Raciol ochutené bylinkami a sušenou zeleninou – bazalka, sušené paradajky, cesnak, chilli, citrón či limetka. Dodajú mäsu, zelenine, hríbom, syru i ovociu delikátnu chuť.
  5. Soľ do marinády – áno či nie? Na tom sa nezhodnú ani kuchári. Jedni soľ zaznávajú, lebo mäso pustí šťavu, podľa iných je so soľou zasa chutnejšie. Treba to vyskúšať.
  6. Pripravenou marinádou mäso dôkladne ponatierame a vrstvíme do nádoby. Ak nám zvýši, vylejeme ju navrch a mäso popritláčame. Zakryté uložíme do chladničky.
  7. Hovädzie, jahňacie a bravčové mäso marinujeme niekoľko hodín, hydinu dve hodiny, ryby a zeleninu krátko pred grilovaním. Marinované mäso vyberieme hodinu pred grilovaním z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote.
  8. Predtým, ako ukladáme mäso na rošt, poutierame papierovou utierkou zvyšky marinády a bylinky či kúsky cesnaku, aby sa nepripálili. Naopak suchšie mäso môžeme natierať aj počas grilovania na alumíniovej tácke.
  9. Marináda príjemne ochutí aj zeleninu, hríby, syr a dokonca aj ovocie – na to posledné odporúčame vyskúšať výberový repkový olej Raciol citrón, bazalka, ktorý napríklad dodá originálny akcent aj šalátu z čerstvej zeleniny.

 

Grilovaný bravčový steak s listovým šalátom
4 porcie, príprava 30 minút

Suroviny:
4 cca 250 g steaky z bravčového mäsa (bravčové karé)
4 PL oleja Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami
soľ
čierne korenie
300 g miešaného listového šalátu
šťava z 1 citróna
4 PL oleja Raciol s bazalkou
2 PL javorového sirupu

Postup:
Steaky osušíme a potrieme olejom Raciol s cesnakom a necháme najmenej hodinu – dve marinovať (čím dlhšie tým lepšie).

Pred grilovaním ich dochutíme soľou a korením a grilujeme z každej strany približne 10 minút (záleží od hrúbky steaku a teploty na grile).

Z oleja s bazalkou, citrónovej šťavy a javorového sirupu pripravíme dresing a pred podávaním ním polejeme listový šalát.

Grilovaný steak podávame s listovým šalátom.

 

Grilované ovocie s mascarpone
4 porcie, príprava 20 minút

Suroviny:
cca 2 kg melónu
6 broskýň
3 PL oleja Raciol citrón/bazalka
200 g mascarpone
100 g bieleho smotanového jogurtu
2 PL medu
šťava a kôra z 1 limetky
lístky mäty

Postup:
Melón nakrájame na hrubé kolieska (cca 1,5 cm) a potom na štvrtiny. Broskyne rozpolíme a zbavíme kôstky. Ovocie potrieme olejom a grilujeme z oboch strán cca 3 minúty.

Vo väčšej miske zmiešame mascarpone a smotanu. Pridáme med, šťavu a kôru z limetky a dobre premiešame.

Grilované ovocie podávame s mascarpone krémom a na ozdobu ešte posypeme lístkami čerstvej mäty.

 

Zeleninový špíz so smotanovým dresingom
4 porcie príprava 40 minút

Suroviny:
4 stredne veľké cukety (žltá a zelená)
4 farebné papriky
4 stredne veľké červené cibule
4 kukurice
5 PL repkového oleja Raciol
soľ
čierne korenie

Na smotanový dresing:
200 g smotanového jogurtu
100 g majonézy
2 PL oleja Raciol s bazalkou
čerstvé bylinky ako petržlen
1 jarná cibuľka

Postup:
Zeleninu umyjeme a nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Striedavo ich napicháme na špajľu, potrieme olejom, ochutíme soľou a korením  a grilujeme z každej strany na chrumkavo.

V miske zmiešame smotanu, majonézu, ochutený olej a nasekané bylinky spolu s jarnou cibuľkou. Smotanový dresing podávame ku grilovaným špízom.

Grilované šampiňóny s paradajkami
4 porcie, príprava 30 minút

Suroviny:
4 portobello šampiňóny
400 g cherry paradajok
100 g feta syru
4 PL oleja Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami
soľ
korenie
čerstvé oregano

Postup:
Cherry paradajky nakrájame na drobno a premiešame s feta syrom, ktorý sme ručne nalámali. Ochutíme korením. So soľou opatrne, feta je slaná. Pridáme ochutený olej a dobre premiešame.

Naplníme klobúčiky šampiňónov a dáme zapiecť na gril. Grilujeme približne 20 minút a podávame ozdobené lístkami čerstvého oregana.

 

Medovo – horčicová marináda
Suroviny:
125 ml repkového oleja Raciol
125 ml dijonskej horčice
125 ml medu
1 ČL granulovaného cesnaku
2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu nakrájaného na jemno

Postup:
V miske zmiešajme všetky suroviny a používame ako marinádu na bravčové alebo  kuracie mäso.

Bylinková marináda
Suroviny:
200 ml repkového oleja Raciol
80 ml sójovej omáčky
šťava z ½ citróna
2 PL worchesterovej omáčky
2 PL sušeného oregana
2 PL sušenej bazalky
2 PL sušeného tymianu
1 PL granulovaného cesnaku

Postup:
Všetky suroviny dobre premiešame a použijeme ako marinádu predovšetkým na hovädzie mäso a zeleninu.

 

Recepty a foto: Palma

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top