Na streetfoodové dobroty, ktoré dôverne poznáte z trhov a festivalov, už nemusíte čakať! Šikovná česká blogerka Markéta v troubě pripravili pre vás chutné a jednoduché recepty s McCain hranolčekmi Crispers, ktoré sú ako vystrihnuté zo streetfoodového jedálneho lístka. Recepty sú pripravené aj v duchu ďalších trendov: uvedomelé varenie a neplytvanie jedlom #nowastingfood. Oba trendy nabádajú pripravovať jedlá zo surovín, ktoré máme bežne v domácnosti a ak aj nevyužijeme celé balenie niektorej potraviny, môžeme ho odložiť na inokedy. Vychutnajte si streetfoodové jedlá v pohodlí domova.
MINI ŠPÍZY S KURACÍM MÄSKOM
- 1 balenie hranolčekov McCain Crispers
- 2 ks kuracie prsia
- obľúbené korenie na kuracie mäso
- 1 červená cibuľa
- 1 balenie cherry paradajok
- ½ brokolice
- 1 červená paprika
- soľ a korenie
- olej podľa potreby
- 250 g kyslej smotany
- zelené bylinky
Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky, okoreníme a sprudka zo všetkých strán orestujeme na panvici na troche oleja. Papriku, cibuľu a blanšírovanú brokolicu nakrájame na menšie kúsky. Na špajle napichujeme striedavo pripravenú zeleninu a orestované kuracie mäso.
McCain Crispers pripravíme v rúre podľa návodu na obale. Medzitým zľahka opečieme špízy na grilovacej panvici tak, aby zelenina zostala chrumkavá.
Hotové minišpízy podávame s McCain Crispers a s dipom z kyslej smotany, ktorú zmiešame s nasekanými bylinkami, soľou a korením.
ZAPEČENÉ PLNENÉ ŠAMPIÓNY
- 1 balenie hranolčekov McCain Crispers
- 8 ks väčších šampiňónov
- 200 g tvrdého syra – gouda alebo cheddar
- 200 g šunky vcelku
- 1 vajce
- 1 balenie cherry paradajok
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 červená cibuľa
- soľ a korenie
Šampiňóny očistíme, z klobúčikov vyberieme hlúbiky. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Šampiňónové klobúky naplníme zmesou nakrájaného syra a šunky na kocky, vajíčok, červenej cibuľky a cherry paradajok. Dáme piecť na cca 20 minút.
Pripravíme tiež hranolčeky McCain Crispers podľa návodu na obale.
Podávame spoločne, pridáme tiež dip z kyslej smotany s nasekanou zvyšnou červenou cibuľkou, soľou a korením.
ZELENINOVÉ PLACKY SO SYROM
- 1 balenie hranolčekov McCain Crispers
- 1 cuketa
- 2 mrkvy
- 150 g tvrdého syra – cheddar
- 2 vajcia
- hrsť strúhanky
- soľ a korenie
- nasekané bylinky
- kyslá smotana
- valeriánka (známa aj ako poľníček)
- zväzok reďkoviek
Cuketu nastrúhame nahrubo, zľahka osolíme a necháme 20 minút stáť. Potom vytlačíme a vylejeme všetku vodu, ktorú cuketa pustila. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvy, syr na kocky, vajcia, nasekané bylinky či korenie strúhanku podľa potreby. Tvarujeme tenké placky a opekáme na panvici z oboch strán dozlatista.
Medzitým pripravíme hranolčeky McCain Crispers podľa návodu na obale.
Podávame so šalátikom z valeriánky a reďkoviek, pridáme tiež jednoduchý dip z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku, soli a korenia.
MÄSOVÉ GUĽÔČKY S PARADAJKOVÝM DIPOM
- 1 balenie hranolčekov McCain Crispers
- 600 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 1 malá cibuľa
- nasekané bylinky
- hrsť strúhanky
- soľ
- korenie
- 4 paradajky (čerstvé alebo v plechovke)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička trstinového cukru
- hrsť zelených byliniek
- soľ, čierne korenie
- 1 chilli paprička
Mleté mäso zmiešame s nasekanou cibuľkou najemno, nasekanými bylinkami, soľou, korením, vajcom, podľa potreby pridáme trochu strúhanky a vytvarujeme guľôčky vo veľkosti pingpongovej loptičky. Opekáme na panvici dozlatista zo všetkých strán, potom necháme dopiecť v rúre približne 10 minút na 180 °C.
Pripravíme hranolčeky McCain Crispers podľa návodu na obale.
Dip pripravíme z paradajok z plechovky či čerstvých sparených paradajok, zbavených šupky. Do mixéra vložíme paradajky, prelisovaný cesnak, nasekané bylinky, lyžičku cukru, soľ, korenie a premixujeme dohladka, môžeme pridať aj kúsok chilli papričky.
Mäsové guľky podávame spolu s paradajkovým dipom a streetfoodovými hranolčekmi McCain Crispers.
Viac informácií o spoločnosti McCain nájdete na www.mccain.sk.
Zdroj: Lucia P.