Štipľavý zázrak – pre niekoho zázvor, pre iného ďumbier

Slovko zázrak ani zďaleka nie je v tomto prípade nadnesené, pretože hovoríme o zázvore. Tento veľkorysý dar prírody, správne označovaný ako ďumbier lekársky, je všeliekom  základným pilierom kuchyne vyše tritisíc rokov. Rovnako populárny je aj dnes. 

Slovko zázrak ani zďaleka nie je v tomto prípade nadnesené, pretože hovoríme o zázvore. Tento veľkorysý dar prírody, správne označovaný ako ďumbier lekársky, je všeliekom  základným pilierom kuchyne vyše tritisíc rokov. Rovnako populárny je aj dnes.

Hoci zázvor pochádza z Ázie, dnes je známy snáď v každej slovenskej dedine. Výrazná pikantná chuť s prímesou citrónu a kvetov osvieži mdlé jedlá, dodá im hrejivosť a istú dávku exotiky. Výborne ladí s citrónom, paprikou, cesnakom, čili, so škoricou, s klinčekmi či kardamómom. Rozvonia zálievky, omáčky aj ovocné misy. Pridáva sa do zeleninových jedál, mäsových pokrmov či ryže. Môžete ho dať prakticky do každého jedla. Tajomstvo výraznej chuti a omamnej vône sa skrýva v harmonickej kombinácii 640 najrôznejších látok. Základom sú esenciálne oleje a látka gingerol, ktorú obsahujú aj čili papričky.

Rozmanitosť podôb
Dostať ho v najrôznejších formách. Ideálne je kúpiť si čerstvý zázvor, v chladničke vydrží zopár týždňov. Sušený je ostrejší, preto si doprajte len štipku (pred použitím namočte do vody). Lahodný je aj kandizovaný zázvor. Príprava je jednoduchá – ošúpaný a na kocky nakrájaný koreň hodinku povaríme, zlejeme a znova povaríme polhodinu v troche vody s cukrom (rovnaké množstvo ako zázvoru). Scedíme a obalíme v práškovom cukre. Známe je aj zázvorové pivo či víno. Vo svete sladkostí sú typické zázvorníky ?vianočné koláče, ktoré uľavia presýteným žalúdkom.

Hrejivý nápoj
V studených dňoch oceníte zázvor v podobe čaju. Odkrojíme pár plátkov alebo nastrúhame kúsok koreňa, zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu lúhovať. Pokojne pridajte škoricu a zopár klinčekov, dochuťte citrónom a medom. Nápoj podávať môžete aj ako studený drink. Známy je  tiež nakladaný zázvor, ideálna príloha k suši. V lekárňach nájdete rozmanité zázvorové pastilky, tabletky či cukríky. Lenže všetko s mierou (maximálne päť gramov zázvoru denne)!

Ďumbier je známy predovšetkým pozitívnymi účinkami snáď na všetky neduhy. Kým siahnete po liekoch či po iných výdobytkoch modernej medicíny, skúste oprášiť múdrosti prastarých mám a nakuknite do zásob prírody:

–           podporuje trávenie a chuť k jedlu;

–           uľavuje pri žalúdočných nevoľnostiach a plynatosti;

–           znižuje cholesterol;

–           tlmí nevoľnosť pri tehotenstve (opatrne, radšej sa poraďte s lekárom), pri cestovaní (zjesť asi hodinu pred vycestovaním) a pri nadmernom požití alkoholu;

–           má antibakteriálne a protizápalové účinky;

–           je výborný ako prevencia chrípky a nádchy;

–           je účinným liekom proti chrípke a nádche;

–           upokojuje a zohrieva organizmus;

–           výrazne zmierňuje bolesti hlavy a migrénu;

–           znižuje riziko infarktu a priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém;

–           pôsobí ako afrodiziakum;

–           má protirakovinové účinky a urýchľuje rekonvalescenciu po chemoterapii.

Zdroj: ZR
Foto: Ingimage