Slováci jedia málo rýb.

Ryby sú roky považované za zdravú potravinu. V niektorých krajinách sú súčasťou jednálnička aj niekoľkokrát do týždňa. Na slovenské stoly si však stále ťažko hľadajú svoju cestu. Ich konzumáciou sa však môžete vyhnúť civilizačným ochoreniam.

A pritom sú bohatým zdrojom bielkovín, lipidov, minerálnych látok a vitamínov. Z európskych krajín je Slovensko na chvoste v konzumácii rýb a väčšina z nás uprednostňuje stále hydinové alebo tzv. červené mäso, najmä bravčové.

Vedci už pred viac ako 30 rokmi zistili, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v rybom mäse, blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Potvrdzuje to aj známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová: „ Ryby sú skutočne bohaté na množstvo minerálov a vitamínov a vďaka prítomnosti omega-3 mastných kyselín by nemali chýbať na tanieri v žiadnej slovenskej domácnosti.“

Z hľadiska štatistík sme na jednej strane na špici rebríčka v kardiovaskulárnych ochoreniach, na strane druhej zastávame posledné priečky v konzumácii rýb. „Je to paradox. Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách majú totiž výrazne pozitívny účinok na srdce, zlepšujú konzistenciu krvi a okrem iného znemožňujú utváranie trombov, ktoré sú následne príčinou srdcových infarktov či mozgových príhod,“ dopĺňa Alžbeta Béderová.
shutterstock_277590809

Slovenská tradícia

Aj keď nepatríme medzi krajiny susediace s morom, tradíciu v rybom priemysle máme od 40 rokov minulého storočia. Mnohí ani netušia, že Ryba Žilina má v segmente dovozu a spracúvaní rýb takmer 80-ročnú históriu. Ich tradičnú tresku nemusíme našincovi dlho predstavovať. Vďaka Rybe Žilina sa k nám však dostávajú aj kvalitné sladkovodné a morské ryby- či už ako mrazené, ktoré môžete upraviť podľa svojho receptu, alebo ako hotové rybie pochúťky, akými sú tradičná žilinská treska či rybí šalát.treska exklusiv v skle(1)

Navyše príprava rýb trvá len pár minút a zvládnu ju aj príležitostní kuchári. Nechajte sa inšpirovať niektorým z receptov a oživte váš jedálniček kvalitnými rybami z Ryby Žilina. Nájdete ich na http://www.rybazilina.sk/recepty/.
Slováci jedia málo rýb.