Slávky po námornícky

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Našou treťou zastávkou bude krajina Beneluxu so sídlom Európskej únie – Belgicko.

Moule a la Mariniere / Slávky po námornícky (4 porcie)

  • 2 kg sláviek
  • 1 dcl bieleho vína
  • 1 červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Zväzok plocholistého petržlenu
  • Rozmarín
  • Tymián
  • Soľ
  • Korenie
  • Lyžica masla

Postup:

  • Do veľkého hrnca nalejeme olej a cesnak nasekaný nadrobno
  • Speníme na oleji, pridáme červenú cibuľu, čerstvý rozmarín a tymián
  • Restujeme a pridáme biele víno
  • Vhodíme slávky a zakryjeme pokrievkou
  • Dusíme maximálne 5 minút, kým sa slávky otvoria – tie, ktoré sa neotvoria, vyhodíme
  • Pridáme väčšie množstvo nasekanej petržlenovej vňate, zamiešame a môžeme servírovať
    Čerstvú slávku spoznáme podľa toho, že je zatvorená a čistá, mala by tiež voňať po slanej vode

Viac informácií na www.zrodene.eu

Zdroj: Betty M.