Ružové víno najviac vynikne v ženskej ruke

Ružové víno sa teší všade vo svete veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch svoj rozmach aj u nás a to až v takých rozmeroch, že sa rosé stáva z roka na rok výraznejším fenoménom a čoraz častejšie predstavujú tieto vína cieľ a nie vedľajší produkt.

Najmä v klimaticky menej priaznivých ročníkoch s nedostatkom slnka ponúkajú výbornú možnosť zhodnotenia modrých odrôd, z ktorých sa rodia pikantné a originálne slovenské „roséčka“.

Spoločnosť Víno Matyšák je právom považovaná za kráľa ružových vín. Jej vína obleteli celý svet a takmer na každej súťaži zažiarili a očarili odbornú porotu tak, že im udelila najvyššie ocenenia.

Ružové nie je zafarbené biele

Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará, vo vinárskej spoločnosti Matyšák ho však každoročne vyrábajú viac a viac. Spočiatku sa stretávalo s rôznymi predsudkami a väčšina z nich súvisela s výrobou. Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža skutočný vinársky kumšt. Žiaľ, ešte aj v súčasnosti pretrváva medzi verejnosťou skôr názor, že ružové víno sa získava prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne. Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním bez nakvášania rmutu. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbív zo šupky, čím vzniká charakteristická jemná farba, ktorá súvisí aj s odrodou a zrelosťou hrozna. Technologickým postupom sa pri výrobe ružového vína dosiahne krásna ovocnosť, iskrivosť, sviežosť. Hlavnou prednosťou rosé je, že v chuti síce pripomína skôr biele víno, ale vnímavý konzument v ňom nájde aj tóny charakteristické pre červené víno. Zároveň v dôsledku oveľa nižších koncentrácií farbív, tanínov a trieslovín je oveľa ľahšie.

Vinárstvo Matyšák využíva už niekoľko rokov na výrobu rosé vín odrody Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá. Surovina odrody Cabernet Sauvignon pochádza z juhu Slovenska, konkrétne z obce Búč. Surovina odrody Frankovka modrá pochádza z Hlohovca. Adekvádtna cukornatosť, ale hlavne hlinito-piesčitá pôda zaručujú krásnu ovocnosť tohto moku.

Všestrannosť využitia

Jednou z predností, ktoré ružovému vínu prináležia, je jeho nesmierna všestrannosť využitia. Podáva sa k jedlám, dezertom i syrom alebo k husacej pečienke. Pohár samotného ružového vína sa však najlepšie hodí do jemnej ženskej ruky. Koniec-koncov sú to práve ženy, ktoré na cnosti ružového vína nedajú dopustiť. Ony totiž vedia najlepšie oceniť jeho sviežosť a mäkké srdce. Spojenie ženy a ružového vína je preto dokonalé.

Možnosti vychutnania sú rozmanité

Ako si ružové víno najlepšie vychutnať? Možnosti sú rozmanité. Ružové víno sa hodí Prestige Cabernet Sauvignon rose NZ 2013k teľacine, jahňacine a hlavne k pernatej divine. V polosladkej, alebo v sladkej podobe výborne dopĺňa dezerty kombinované s lesným ovocím. Netreba však zabúdať ani na správny spôsob podávania. Ružové víno sa pije pri 9–10 °C. Nalieva sa do pohára na biele víno, na stopke, maximálne 6–7 cl a nechá sa 2–3 minúty „odpočinúť“ v pohári. Jemným potočením pohára sa začnú uvoľňovať arómy jedinečné a charakteristické iba pre ružové víno. Tieto vína nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu.

Každý úspech je záväzok

Každý jeden úspech, či už na domácej alebo zahraničnej pôde je pre nás zároveň aj veľkým záväzkom. Na Slovensku žiaľ ešte stále pretrváva názor, že zahraničné vína sú kvalitnejšie a dovolávať sa patriotizmu je behom na dlhú trať. Ružové vína z produkcie spoločnosti Matyšák obdivuje celý svet a našim najväčším ocenením je spokojný a opakovane kupujúci zákazník. To dáva našej práci najväčší zmysel.