Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov

Superfood Ajvar, 100 % zeleninová príloha z paprík a baklažánu, je stále obľúbenejšia aj v našom regióne. Možno ho aj vy poznáte z dovoleniek v Chorvátsku, pretože práve z tejto krajiny Ajvar pochádza.

 

Táto výživná pochúťka je dokonca prezývaná aj kaviárom vegetariánov a vegánov, pretože vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva chuť, prirodzenú farbu zeleniny a všetky cenné vitamíny a minerály. Vedeli ste, že len 100 g Ajvaru pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C? Ajvar Podravka neobsahuje konzervanty, arómy ani umelé farbivá a v kuchyni sa dá použiť na množstvo spôsobov. Je ideálnym nielen ku grilovaným dobrotám, ale stane sa aj vašou obľúbenou ingredienciou pri pečení slaných jedál. Vynikne tiež ako chutná zeleninová príloha, zdravá nátierka na pečivo alebo v šalátoch. Viac na www.podravka.sk.

Tradičný chorvátsky Ajvar je len jeden
Podravka, pôvodne chorvátska rodinná firma, ktorá dnes pôsobí na celom svete, zachováva tradičnú chuť Ajvaru, ktorú poznáte z dovoleniek v Chorvátsku. Túto zeleninovú prílohu spracováva šetrným procesom pasterizácie, ktorý zachováva celkovú prirodzenosť potravín.

Výroba Ajvaru prebieha v chorvátskom meste Kalnik. 3 000 ton paprík, ktoré dozrievajú jedenkrát ročne, je spracovaných už do 3 hodín od privezenia do továrne Podravky. Spolu s baklažánmi tak tvoria špecifickú súhru chutí, ktorá sa v Chorvátsku traduje z generácie na generáciu a dodnes je táto receptúra najsilnejšia v chorvátskom regióne Adria. Pravý chorvátsky Ajvar je len jeden a práve za te
Podravka získala ocenenie Superior Taste Award. Autentický Ajvar od Podravky si môžete vychutnať v dvoch variantoch: Jemný a Pikant.
Ajvar jemný Podravka: 2,29 €/ 350 g
Ajvar pikant Podravka: 2,29 €/ 350 g

Ajvar ocenia vegáni aj „nevegáni“
Ak ste doteraz používali Ajvar len ako zeleninovú prílohu, určite sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi tipmi. Ajvar Podravka je kráľom všetkých grilovačiek, môžete ho dokonca použiť aj ako marinádu na grilované mäso či dip k pečenej zelenine. Skvele vynikne tiež v burgroch, pretože podčiarkne chuť jedál a navyše im dodá stredomorský šmrnc.

Ajvar však určite využijete počas celého roka! Výborne poslúži ako zeleninový základ na prípravu polievok či omáčok. K mäsu, zelenine, na hrianky, do šalátov alebo ako hotová omáčka k chuťovkám. Vedeli ste, že s Ajvarom sa dá aj piecť? Vyskúšajte recepty na www.podravka.sk a ulahoďte gurmánskych chutiam vegánov i „nevegánov“.
Viac na www.podravka.sk.

Zdroj: Lucia P.