Ktorá káva je najkvalitnejšia a koľko jej denne vypiť?

amenic181/Shutterstock.com

O tom, či je káva zdravá alebo nie sa dlhé roky vedú polemiky. Ako to už ale býva, pravda bude zrejme niekde uprostred. Dôležité však je, že pitie kávy v primeranom množstve vás môže nielen nabudiť, ale priniesť vám aj ďalšie pozitíva.

 

Prečo a ako si vybrať tú najchutnejšiu a najlahodnejšiu kávu?

Kávu pijeme najmä kvôli kofeínu

Asi najčastejším dôvodom, prečo pijeme kávu je jej povzbudzujúci účinok. Mnoho ľudí si preto nevie začiatok svojho dňa bez tohto nápoja ani len predstaviť.

Dôvodom je kofeín, ktorý jedna skupina vyhľadáva a druhá sa mu naopak vyhýba, pretože ide o  stimulant ovplyvňujúci nervový systém, znižujúci pocit únavy. Príčinou, prečo je káva, a všeobecne kofeínové nápoje, mnohými ľuďmi zatracovaná je fakt, že kofeínom sa dá predávkovať.

Treba však zdôrazniť, že bežná šálka kávy obsahuje približne 100 mg kofeínu. Aby sa prejavilo predávkovanie, treba prijať asi 500 mg kofeínu v krátkom čase. Kofeín sa z tela vyplavuje približne po 6 hodinách, takže pitie kávy v primeranom množstve nie je z tohto pohľadu problém. Práve naopak, lahodná a kvalitná káva sa postará o to, že budete bdelý a zlepšia sa aj vaše reakcie.

 

Káva a jej pozitívne účinky

Dobrá káva nie je iba obľúbený životabudič, jej pozitívne účinky sú ešte zaujímavejšie. Zrejme už viete, že káva obsahuje antioxidanty, ktoré okrem iného znižujú riziko výskytu srdcového infarktu a cukrovky. Kávičkári by mali byť nemej náchylní na bolesti hlavy a migrény.

Okrem toho je káva prospešná aj pre výkonnosť mozgu, koncentráciu a znižuje riziko vzniku Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, tiež by mala oddialiť prejavy demencie. Svoj význam má aj pre športovcov, nakoľko zlepšuje fyzickú výkonnosť. Piť by ste ju mali asi 30 minút pred tréningom.

Rawpixel.com/Shutterstock.com

Akú kávu si vybrať?

Za začiatok je potrebné vedieť, či chcete zrnkovú, instantnú kávu alebo kapsule. Najkvalitnejšia je zrnková káva, ale na jej prípravu budete potrebovať buď kávovar, alebo mokka kanvičku či french press. K tomu je nutné počítať aj s kúpou mlynčeka na kávu, alebo si kupovať už mletú kávu. Hrubosť mletia však závisí od spôsobu prípravy. Do french press stačí aj hrubé mletie, na espresso z pákového kávovaru budete potrebovať o poznanie jemnejšie namletú kávu.

Výber zrnkovej kávy je ohromný, takže si môžete vybrať kávu s čokoládovými, orieškovými či karamelovými tónmi, ale aj sviežejšie a kyslejšie kvetinové či ovocné zmesi. Zvoliť si môžete arabicu alebo robustu, prípadne ich zmes. Arabica je jemnejšia a sladšia, obsahuje mnoho tónov chuti. Robusta je naopak horkejšia a silnejšia, je menej kyslá ako arabica. Dôležité však je, že zo  zrnkovej kávy je možné si pripraviť všetky druhy kávy od espressa, cez cappuccino až po cold brew.

Nevyhnutné tiež je, podporiť čo najlepšiu chuť pripravovaného nápoja dobrým výberom správnej odrody, ktorý si môžete uľahčiť s portálom Producteo.sk, zameraným na odborné recenzie a testy produktov, teda aj najlepšej kávy.

Zdroj obrázkov:
1.amenic181/Shutterstock.com
2.Rawpixel.com/Shutterstock.com