Kapusta je najzdravšia potravina – a pomáha aj chudnúť

Záhrady sú plné všeličoho dobrého a zdravého. Medzi rôznymi zeleninami dozrieva aj kapusta, zdroj vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K a nájdete v nej aj železo, fosfor, flór, horčík či draslík. Kapusta je jedno z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily. Ale je to tiež  antioxidant a čo je krásu najdôležitejšie, požierač tuku. Pre tieto blahodarné účinky na ľudský organizmus odpradávna patrí k najzdravším potravinám.

 

Prečistí organizmusKapusta dodáva organizmu množstvo hodnotných bioaktívnych látok a dokonale ho prečistí od všetkých škodlivín. Jesť by sme ju mali surovú, ale nezanedbateľné účinky na zdravie má aj ako šalát a tiež tepelne upravená. Vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, kapusta podporuje obranyschopnosť a imunitu, laktobacily v nej pomáhajú organizmus detoxikovať, prirodzene čistia steny žalúdka a takpovediac nanovo naštartujú našu mikroflóru.

Keďže kapusta je tiež zdroj vlákniny a požiera tuky, pomáha metabolizmu a látkovej výmene. Ak sa teda pokúšate schudnúť nemusíte kupovať rôzne prípravky na chudnutie, stačí ak do svojej stravy zaradíte denne kapustu. .

 

Najzdravšia potravinaAj výskumy potvrdili, že kyslá kapusta účinne bojuje proti rakovinotvorným bunkám a nádorovým ochoreniam. Podporuje mozog, nervy, tvorbu červených krviniek, rast buniek, funkciu svalov, výborne funguje proti infekciám a vírusom, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

 

Čo urobiť každý deň
Aby ste telu dopriali čo potrebuje, stačí denne skonzumovať 200 až 300 gramov kyslej kapusty, prípadne šťavy z nej, a pokryjete potrebné množstvo bioaktívnych látok prospešných zdraviu. Dokonca je jedno, či sa zameriate na bielu alebo červenú. Každá kapusta má rovnaké účinky, len červená obsahuje navyše ešte pigment anthokyan chrániaci mozgové bunky.

 

Pár zaujímavostí o kapuste
·         v surovom stave obsahuje kapusta 2x viac vitamínu C ako citrón
·         je to prevencia mnohých chorôb – rakoviny, Alzheimera, chráni pečeň, pľúca, lieči žalúdočné vredy, choroby dvanástorníka, hrubého čreva, aj hemoroidy
·         zmierňuje zápaly, dezinfikuje a šťava z listov odvádza škodlivé látky aj cez kožu
·         zbavuje telo toxínov a detoxikuje
·         starí Rimania tvrdili, že zmierňuje aj príznaky opitosti
·         spomaľuje starnutie
·         podporuje chudnutie
·         pomáha nastaviť organizmus pri pocite plnosti, pálení záhy a grganí

 

Najlepšia je domácaKupovaná bežne v obchodoch, nemá často ani polovicu z toho, čo by kyslá kapusta obsahovať mala. Dokonca, niektoré testy dokázali, v kapuste bežne kupovanej v obchode sa nenašiel žiadny vitamín C…

Autor: -aka-