Jedzme opatrne, nepokazme si žalúdok!

Na prejedanie sa, môžeme doplatiť žalúdočnými ťažkosťami, narušeným trávením, pálením záhy, bolesťami brucha, pocitmi plnosti, hnačkami, no i žlčníkovými či slinivkovými záchvatmi, ba skončiť až v nemocnici. Stáva sa nám to počas osláv, sviatkov, alebo letných grilovačiek.

 

Rýchla pomoc je tabletka, ale ak sa objaví viacero príznakov, riešime to aj niekoľkými liekmi, a to žalúdku nepomôže. V takom prípade je dobré použiť domáce prostriedky.

 

Bylinky vždy poruke

Ak ste sa prejedli, uvarte si šálku mätového alebo ľubovníkového čaju. Pomôže aj palina, ale nie každý ju znesie. Je veľmi horká. Kŕče v žalúdku zmierni mätový čaj a obľúbený rumanček. Ten príde vhod aj pri zápale žalúdka. Pri bolestiach brucha si priložte teplý obklad: uterák namočte do teplej vody, vyžmýkajte a priložte na brucho, prekryte suchým uterákom. Ďalšou možnosťou je nahriata pokrievka, prípadne vrecko s ľanovými semiačkami či strukovinami nahriatymi v mikrovlnke.

 

Olivový olej na črevá

Častý problém je pálenie záhy po konzumácii sladkostí, čerstvého chleba, kysnutého pečiva a mastných jedál. Skúste vypiť pohár mlieka alebo vlažnej vody so sódou bikarbónou. Výborne účinkuje zjesť niekoľko nelúpaných mandlí. Prevenciou na pálenie záhy sú banány. Tie obsahujú minerály, ktoré podporujú sťahovanie dolného zvierača žalúdka, a tým zabránia vracaniu sa malého množstva kyselín do pažeráka, kde potom popália sliznicu. Brucho ako kameň býva následkom zápchy. Dajte si lyžicu olivového alebo slnečnicového oleja, kefír alebo šťavu zo slivkového kompótu. Pri nadúvaní pomôže kúsok fenikla alebo feniklový čaj.

 

Maškrty s mierou

Misám plným dobrôt a maškŕt sa ťažko odoláva. Od stola vstávame s pocitom balvana v žalúdku. Keď je tráviaca sústava v dobrej kondícii a metabolizmus funguje, o dve – tri hodiny akútne tráviace ťažkosti ustúpia a človek má pocit, že by zasa niečo zjedol. Ak sa to stane len občas, nie je to nebezpečné. Sústavné prejedanie s nedostatkom pohybu však vedie k nadmernému ukladaniu tuku, čo môže mať za následok trvalé zdravotné problémy. Jedným z nich je napríklad vznik cukrovky.

S následkami občasnej potravinovej záťaže v podobe nepríjemného pálenia záhy si poradíme aj pomocou voľne predajných liekov. Pocit pomalého trávenia môže byť i dôsledkom nedostatku tráviacich enzýmov, pričom nám tiež pomôžu voľne predajné lieky. Pozor však na bolesti v nadbrušku, ak sú vyvolané alebo zhoršené jedlom. Môže ísť o žlčníkové kamene alebo zápal pankreasu. Tieto ochorenia nehodno podceňovať. Vracanie nepatrí medzi bežné príznaky prejedania (s výnimkou chorých na bulímiu). Ide skôr o príznak zápalu sliznice žalúdka a čriev, alebo dokonca o vážnejšiu chorobu.

 

Prehnali ste to s pitím?
Existuje viacero odporúčaní, ako predísť nepríjemným poalkoholovým pocitom, ľudovo „kocovine“. Pred spoločenským večerom je dobré dať si špeciálnu tabletku s vitamínmi, ktorú dostať v lekárni. Hlavnou zásadou je piť celý večer len jeden druh alkoholu a pri tom nehladovať. Dobré je striedať pohárik alkoholu a pohárik vody. „Kocovinu“ nemožno spoľahlivo odstrániť nijakým prostriedkom. Keďže alkohol odvodňuje, treba dopĺňať tekutiny, aj polievka dokáže zázraky. Aj napriek nechuti je dobré prinútiť sa niečo zjesť. Lepšie je jesť bielkoviny a sacharidy než tuky, ktoré viac zaťažujú narušený metabolizmus.

Autor: Karolínka