Aj vás trápi celulitída?

Pomarančová koža je postrach každej ženy a boj s ňou treba zobrať útokom. Nestačia krémy, treba zmeniť životosprávu a dopriať telu správne cviky, ktoré spevnia pokožku a „rozpustia“ tuk.

 

Pri celulitíde dochádza k zväčšeniu objemu podkožných tukových buniek, ktoré sú vytláčané proti povrchu kože, a vytvárajú nepekné jamky, pripomínajúce štruktúru pomarančovej kôry. Na týchto miestach je tiež značne obmedzený prietok krvi a lymfy, preto treba dať stehná, bruško a boky poriadne do pohybu.

To, či ju máte, ovplyvňuje veľa faktorov. Môže mať pôvod v sedavom zamestnaní, pôsobia na ňu však aj hormonálne zmeny, vrátane užívania hormonálnej antikoncepcie. Určite ste si s ňou potykali, ak fajčíte, málo pijete alebo sa vám hromadia v tele toxíny. „Celulitída nie je v skutočnosti problém tuku, ale týka sa kože. Nemá nič spoločné s tým, koľko vážite alebo koľko kilogramov schudnete. Celulitída je totiž spôsobená svalovou atrofiou, inak povedané, keď vrstva svalov zoslabne a oddelí sa od pokožky, tukové usadeniny  vidieť. Ale! To neznamená, že ju nemôžete odstrániť. Podporiť jej zanikanie dokážu aj ošetrenia. Väčšina z nich funguje na podobnom princípe – podporí krvný obeh v mieste celulitídy, čím urýchli látkovú výmenu. Medzi najčastejšie používané metódy odstránenie celulitídy patria v kozmetických salónoch rádiofrekvencia, karboxyterapia, lymfatická masáž – lymfodrenáž alebo lipomasáž a ultrazvuková liposukcia – kavitácia.

Nepodceňujte životosprávu
Dbajte na pitný režim – minimálne dva a pol litra vody denne. Zakázané sú sladené nápoje, bublinkové minerálky a obmedziť by sa mala aj káva a alkohol. Pite bylinné čaje alebo nesladené limonády na báze uhorky, mäty, zázvoru a citrónu. Obmedzte vyprážané jedlá, rafinovaný cukor a bielu múku. Prílohy nahraďte šalátmi s citrónovo-olivovými alebo bylinnými dressingami. Namiesto smotany a majonézy používajte grécky jogurt a sladké nahraďte orieškami a ovocím s nízkym glykemickým indexom – napríklad jablkami, kivi či vodovým melónom. Jedzte dostatok potravín s vysokým obsahom vody – uhorky, reďkovky, paradajky a papriky, ktoré obsahujú viac ako 90 percent vody.

Kto sa hýbe, pomaranče sa mu vyhýbajú
Nič síce nie je zadarmo, ale niekedy stačí celkom málo. Aj počas veľmi krátkej chvíľky, ktorú denne venujete cvičeniu, môžete telo spevniť, viditeľne vytvarovať a celkovo vylepšiť. Len musíte vedieť, ako na to. Anticelulitídne cvičenia nezaberú viac ako šesť minút. Ide o súbor niekoľkých cvikov, každý trvá len minútu. Aktivujete nimi metabolizmus, čím vytvárate podmienky na chudnutie a zároveň spevňujete problémové partie – brucho, boky, ruky, zadok…  Zacvičte si hneď ráno, je to skvelé na naštartovanie organizmu, zlepšíte si koncentráciu a rozprúdite energiu až na štyri hodiny. Cvičenie bude účinné, len ak budete cvičiť pravidelne a aspoň trikrát týždenne, najlepšie však každý deň.

KROKY S KRÍŽENÍM VZADU
Ukročte bokom a späť  do vzadu krížom – zdanlivo nenáročné cvičenie, ktoré skvelo posilňuje nohy a zadok. Cvičte minútu a pri cvičení dajte do pohybu čo najviac energie.

UNOŽOVANIE V STOJI  
Stojte rovno, stiahnite brušné svaly a váhu preneste na jednu nohu. Druhou nohou unožujte – 30x ju zdvíhajte bokom nahor a nadol, panva zostáva stále na mieste. Potom nohy vymeňte. Tento cvik je skvelý na posilnenie svalov na vonkajších stranách stehien a zadočku.

KROKY S KRÍŽENÍM VZADU
Opakujte kroky s krížením vzadu minútu, opäť dajte do cvičenia čo najviac sily a energie.

HLBOKÉ PODREPY (PLIÉ)  
Rozkročte sa na šírku bokov, brušné svaly držte stiahnuté a panvu majte podsadenú. Nohy potom ešte o malý kúsok posuňte do strán. Špičky chodidiel vytočte smerom von, akoby ste chceli napodobniť kačací postoj. Rukami sa zaprite o boky alebo sa oprite o operadlo stoličky; pokrčením v kolenách sa pomaly znižujte do podrepu a opäť sa zdvíhajte do východiskovej pozície. Opakujte 30x. Nezabudnite držať správny postoj, plecia tlačte dozadu a nadol, stojte so stiahnutým bruškom, panvou a chrbtom v rovnakej osi.

KROKY S KRÍŽENÍM VZAD
Minútu opakujte kroky s krížením vzadu.

JAZDA NA BICYKLI
Ľahnite si na chrbát, bedrovou chrbticou pritisnutou k podlahe. Stiahnite brušné svaly. Hlavu si podložte rukami a zdvihnite z podlahy, aby boli brušné svaly v miernom napätí. Potom zdvihnite kolená do približne 45-stupňového uhla a pomaly napodobnite pohyb, ako keď šliapete na bicykli. Ak si chcete cvičenie o niečo sťažiť, zdvihnite hlavu a plecia vyššie.

 

Autor: -aka-