Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Ako s nimi naložiť?

Zamýšľali ste sa nad tým, že miesto v kolobehu recyklácie majú okrem plastov a papiera aj potravinové zvyšky? Tie však nemusia nájsť uplatnenie len v smetnom koši. Dajte im šancu na „druhý život“ a využite pestrú paletu možností ich opätovného využitia. Pre inšpiráciu vám prinášame tipy, ako naložiť so zvyškami jedla.

Pesto 
Pesto sa veľmi rýchlo udomácnilo v receptoch rôzneho druhu. A aj keď jeho trvanlivosť rátame len na pár dní, stále to nie je dôvod na jeho vyhodenie. Ak vám pesto ostalo, šup s ním do nádobiek na ľad a do mrazničky. Takto zamrazené kocky môžete použiť do najrôznejších jedál či omáčok.

Zemiaky
Ak vám ostali  zvyšné zemiaky, môžete ich napríklad roztlačíť a zmiešať s múkou. Takto si môžete pripraviť napríklad párance, šúľance, bobáľky, plnené gule, ale aj slané zemiakové pečivo. Ďalšou  z možnosťou sú aj výdatné raňajky v podobe omelety so zvyškami zemiakov.

Ryža
Ostalo vám pol hrnca ryže a neviete, ako ju využiť? Riešenie je veľmi jednoduché a volá sa „rizoto“. Nepôjde síce o taliansku klasiku, no ak do nej pridáte suroviny, ktoré v kuchyni nájdete, lúsknutím prsta máte postarané o hlavný chod dňa. Úplne stačí, ak k nej primiešate trochu zeleniny, opraženého mäsa alebo hríbov.

Šupky z citrusového ovocia
Šupky určite nevyhadzujte a nechajte ich radšej vysušiť. Ak ich rozdrvíte na prášok a zmiešate s cukrom, získate vôňou pretkané sladidlo do čaju či dezertov. Odvary z mandarínkovej kôry sú skvelé aj na liečbu priedušiek. Kôra z citrusov vám však pomôže aj v domácnosti. Napríklad, ak pridáte do nádoby so stvrdnutým cukrom pár citrónových šupiek bez dužiny, ostane sypký a pretkaný krásnou arómou. Sušené šupky napríklad dodajú opätovný lesk matnému nábytku, odstránia škvrny od vodného kameňa a ako sušený osviežovač vzduchu vyženú z vášho bytu pavúky.

Ovocie a zelenina
Zmäknuté ovocie, ktoré ste nestihli zjesť,  nevyhadzujte. Radšej ho očistite, nakrájajte na menšie kúsky a zmrazte. Takto zmrazené ovocie môžete použiť do chutného, ale aj zdravého smoothie, jogurtov, pudingov či mliečnych koktailov. Ich príchuť bude dokonca ešte lepšia vďaka vplyvu koncentrovaných cukrov v prezretom ovocí. Šikovne môžete zužitkovať paprikové semienka. Vysušené ich viete použiť ako korenie do rôznych jedál.

Pečivo
Je jasné, že najviac nám chutí čerstvé a chrumkavé. Ak nám pečivo stvrdne, stále  môže byť chutne pripravené tak, že si ho obalíte vo vajíčku. Starší chlieb alebo rožky sú okrem toho skvelé aj na prípravu krutónov do polievky či šalátov. Opražte ich na panvici a zvyšok, ktorý nevyužijete, si odložte na neskôr do skleneného pohára s vetraním. A netreba zabúdať ani na starú dobrú klasiku v podobe domácej strúhanky, ktorú môžete využiť na vyprážaný syr, karfiol či rezne. Ak vám ostanú zvyšky aj z trojobalu, využite ich do rascovej polievky.

Víno
Ak vám ostalo v chladničke víno a nestihnete ho vypiť,  nevylievajte ho do výlevky. Radšej ho nalejte do pohára so vzduchotesným uzáverom a uložte do chladničky. Keď ho neskôr zmiešate s octom, vytvoríte skvelý dresing na šalát, ktorý vďaka nemu získa neobvyklú, no naozaj skvelú chuť. Ďalšou možnosťou je opäť mrazenie. Víno môžete naliať do nádobiek na ľad. Takto zmrazené kocky vám neskôr pomôžu pri príprave gulášu, omáčky či duseného mäsa.

Ešte stále si myslíte, že zvyšky jedla sa nedajú spotrebovať? Vyvarujte sa zbytočnému plytvaniu potravín, využite ich najlepšie ako sa dá a ušetrite aj svoju peňaženku.

Autor: Monika Milanová
Foto: DEFolia