Zopár receptov na chutné dezerty z vašej záhrady

????????????????????????????????????

Leto prináša krásne slnečné dni, vďaka ktorým nám v záhradách dozrieva úroda. Je to príležitosť na prípravu chutných ovocných koláčov či dezertov. Chuť čerstvého ovocia a zeleniny si môžete uchovať aj vďaka želírovaniu a zaváraniu. Nechajte sa inšpirovať receptami z dielne Dr.Oetker. Prajeme vám pekné a chutné leto!

Hruškovo-pomarančový džem

Vystačí na: asi 4 poháre á 350 ml

Doba prípravy: asi 25 minút

 

Prísady:

·         600 g hrušiek olúpaných a najemno nastrúhaných

·         500 ml 100% pomarančového džúsu

·         1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

 

Príprava

1.  Do veľkého hrnca vložíme hrušky, zalejeme džúsom a dobre premiešame s Extra želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.  Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIPY: Chuť džemu môžeme zjemniť pridaním 5 ks klinčekov. Po uvarení pred naliatím do pohárov odporúčame klinčeky z džemu vybrať. Džem sa výborne hodí k palacinkám.

 

Čučoriedkové minitortičky

Vystačí na:12 porcií

Doba prípravy:asi 25 minút

Doba pečenia:asi 30 minút

 

Prísady:

Na náplň:

  • 50 g čerstvého syra (napr. Lučina)
  • 1 zarovnaná PL cukru
  • 1 zarovnaná KL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
  • 150 g očistených čučoriedok

Na cesto:

  • 170 ml zakysaného cmaru
  • 50 ml oleja
  • 1 vajce
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 160 g hladkej múky
  • 1 balíček Pudingu Original s čokoládovou príchuťou Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

Na ozdobenie:

  • 200 ml smotany na šľahanie

·         1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

·         50 g čerstvého syra (napr. Lučina)

  • 50 g očistených čučoriedok

Ešte potrebujeme:

  • formu na muffiny
  • 12 papierových košíčkov
  • elektrický ručný šľahač
  • cukrárske vrecko s hladkou trubičkou

 

Príprava:

1.Na prípravu náplne v mise metličkou vyšľaháme syr s cukrom a škrobom dohladka. Vmiešame čučoriedky.

2.Na prípravu cesta v mise metličkou vymiešame cmar s olejom, vajcom, cukrom a vanilínovým cukrom dohladka. Múku zmiešame s pudingom a kypriacim práškom a vmiešame do zmesi. Polovicou cesta naplníme košíčky. Nanesieme náplň a zakryjeme druhou polovicou cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:                    180 °C

Doba pečenia:                     asi 30 minút

 

3.Muffiny necháme vychladnúť.

4.Na ozdobenie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni smotanu s vanilkovým cukrom dotuha. Krátko zašľaháme syr a naplníme do cukrárskeho vrecka.

5.Muffiny vyberieme z košíčkov. Minitortičky vytvoríme tak, že pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme šľahačkou a dozdobíme čučoriedkami.

 

Jablkové pyré s karambolou

Doba prípravy:asi 35 minút

Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml

 

Prísady:

·        500 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)

·        200 ml 100 % jablkového džúsu

·        kôra a šťava z 1 chemicky neošetrenej limetky

·        2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker

·        1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

·        ½ KL mletej škorice

·        2 karamboly

 

Príprava:

1.   Na prípravu pyré vložíme jablká do väčšieho hrnca. Pridáme džús, kôru a šťavu z limetky a pomocou ručného ponorného mixéra rozmixujeme. Pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme škoricu a na hviezdičky nakrájanú karambolu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.   Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Jablkové pyré s mozaikou hviezdičiek z karamboly sa hodí ako samostatný dezert podávaný teplý alebo studený so šľahačkou alebo na piškótový korpus.