Zdravé oči sú našim cenným pokladom, ktorý berieme ako samozrejmosť, no mali by sme sa o ne preventívne starať. Chráň si to ako oko v hlave. Táto veta nás možno napadne až vo chvíli, kedy zaznamenáme prvé problémy so zrakom. V súčasnej dobe sú naše oči namáhané oveľa viac, ako tomu bolo v minulosti. Nadmerne ich zaťažujeme prácou na počítači, pozeraním na display, televízie a už aj deti trápia zrak počítačovými hrami. Oči sú potom unavené a neskôr vplyvom nahromadenia tohto preťaženia a voľných radikálov, môžu vzniknúť vážnejšie choroby.
Starnutie sa nedá zvrátiť, avšak starnutie zraku môžeme spomaliť a namáhaniu zraku môžeme predchádzať aj vhodným stravovacím režimom, výživnými látkami a očnou jógou. Zdravá a vyvážená strava je v tomto prípade viac než samozrejmosťou.
Ak chceme mať zdravé oči a zrak, tu sú štyria zaručení vitamínoví pomocníci, s ktorými môžeme účinne zabojovať aj proti niektorým už vzniknutým chorobám. Zaraďte ich do každodenného jedálnička napríklad aj v podobe smoothies a Vaše oči sa Vám poďakujú.
Čierne ríbezle
Sú jedným z najsilnejších bojovníkov voči rôznym chorobám a najmä ochrancom zdravého zraku. Posilňujú štruktúru drobných krvných ciev v očiach. Bobuľové ovocie je plné vitamínov, minerálov, flavonoidov, polyfenylov, ktoré znižujú zápal, chránia bunky pred poškodením a posilňujú imunitu. Dokonca pomáhajú pred svalovou stuhnutosťou chrbta a krku. Obsahujú rutín a citrín a sú preto prospešné pre žily a cievy. Sú v nich najviac zastúpené látky menom antokyány – predchádzajú ochoreniam ako je glaukóm a zabezpečujú ostré videnie.
Čučoriedky
Nazývané aj čierne zlato. Nájdeme v nich taktiež flavonoidy- antokyány, ktoré pomáhajú obnovovať sietnicu oka, pomáhajú priaznivo pri rôznych zápaloch ústnej dutiny. Triesloviny obsiahnuté v čučoriedkach majú aj dezinfekčný charakter napríklad v črevách. Čučoriedky pomáhajú znižovať riziko makulárnej degenerácie, glaukómu, diabetickej retinopatie a šedého zákalu. Zlepšujú videnie za šera, zásobovanie tkanív, očí kyslíkom, znižujú lámavosť kapilár a posilňujú väčšie cievy.
Extrakt z hroznových jadier
Obsahuje silné antioxidanty a protizápalové látky, oligomérne proanthocyanidíny, ktoré zabraňujú tvorbe šedého zákalu a chránia nervové bunky na sietnici. Extrakt je zdrojom vitamínu C a E a flavonoidy môžu zlepšiť textúru pleti a zmierniť prejavy starnutia a sú účinne aj pri vypadávaní vlasov.
Extrakt obsahuje najmä resveratol – prírodný fytoalexín (tiež v šupke tmavého hrozna, červenom víne, čučoriedkach, malinách, morušiach, orechoch, červenom grepe, granátovom jablku), silný prírodný antioxidant – až 50x viac ako vitamím E a je 20x silnejší ako vitamín C, ktorý tiež chráni a bojuje s rakovinou. Resveratol je veľmi efektívny pri ochorení sietnici oka – pri retinopatii a zosilňuje zrak.
Ja si zvyknem do smoothy z tohto bobuľového ovocia pridávať brusnice a jahody, ďalej kurkumu, škoricu, kokosový olej, ľanový olej, ľanové semienka (prípadne aj mandle), zázvorový med a ako doplňujúce ovocie aj hrozno (obsahuje flavonoidy a antokyány) a granátové jablko.
Luteín a zeaxantín
Chránia sietnicu a makulu – žltú škvrnu pred poškodením, ktorá nám umožňuje vidieť jemné detaily, zlepšujú ostrenie, chránia oči pred úplnou stratou zraku a bojujú so zápalmi.
Časom sa tkanivo v sietnici poškodzuje a zrak býva rozmazanejší a preto ak budete užívať všetky tieto spomínané látky pravidelne a dlhodobo, spolu s vyváženou stravou plnou ovocia a zeleniny, účinne zabojujete proti vekom podmienenej makulárnej degenerácii a celkovo pomôžete svojmu zraku.
Zdroj: Ing.arch. Miroslava Vaňharová – Mya Mirell,www.myamirell.eu