Zavarme si leto na „horšie časy“

leto v pohári

Leto je typické plnými komorami. Ovocie a zelenina je všade, pripravené na varenie, jedenie a zaváranie. Krásne únavné, ale v zime nás táto nálada vždy pohladí…

Zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút

Prísady:Zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí

  • 500 g prepasírovaných čučoriedok (asi z 800 g čerstvých alebo zmrazených)
  • 500 g prepasírovaných červených ríbezlí (asi z 900 g čerstvých alebo zmrazených)
  • 1 balíček Želírovacieho cukru
  • Extra 2 : 1 Dr.Oetker

Príprava:

  1. Na prípravu zamatového džemu vložíme do hrnca prepasírované čučoriedky, červené ríbezle, želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  2. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Džem možno zjemniť Vanilkovým strukom „Bourbon“ Dr.Oetker, ktorý pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškriabeme dužinu, ktorú pridáme k prepasírovanému ovociu.

Vrstvený broskyňovo-malinový džem
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady:Vrstvený broskyňovo-malinový džemNa broskyňový džem:

  • 400 g broskýň (olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných)
  • 100 ml 100 % pomarančového džúsu
  • ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker

Na malinový džem:

  • 500 g očistených malín
  • ½ Vanilkového struku „Bourbon“ Dr.Oetker
  • ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker

Príprava:

  1. Na prípravu broskyňového džemu vložíme broskyne do hrnca a pomocou ponorného mixéra čiastočne rozmixujeme. Pridáme džús a ½ balíčka želírovacieho cukru a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu, naplníme poháre do polovice džemom a necháme asi 15 minút tuhnúť.
  2. Na prípravu malinového džemu vložíme maliny do hrnca a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Pridáme dreň z vanilkového struku, ½ balíčka želírovacieho cukru a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a opatrne nalejeme na broskyňový džem. Poháre uzatvoríme viečkom, ale neotáčame!

TIP: Namiesto džúsu môžeme použiť čerstvú vylisovanú šťavu z 1 ½ pomaranča.

 

Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom
Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady:Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom

  • 600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných)
  • 600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných)
  • 200 ml sektu
  • 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker

Príprava:

  1. Na prípravu džemu marhule a nektárinky čiastočne rozmixujeme vo veľkom hrnci pomocou ponorného mixéra. Pridáme sekt a želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Sekt môžeme nahradiť grapefruitovým džúsom.