Začína zaváracia sezóna, skúšajme nové recepty..

Každý rok si hovorím, že tentokrát nebudem zavárať a ak, tak len naozaj veľmi málo… príde však prvá úroda na záhradke a už som zase v tom! Pobehám po internete čo nové vyskúšali moje súputníčky – domáce maniačky a vždy sa niečo objaví. Prinášame nové recepty a budeme radi, ak dáte vedieť či vás zaujali!

Dvojfarebný jahodovo-egrešový džem

Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady:

·         200 g očistených jahôd

·         1 zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry

·         1 balenie Želírovacieho ovocného cukru Dr.Oetker

·         500 g očistených egrešov, rozmixovaných a prepasírovaných

·         1 zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry

Príprava:

1. Vo veľkom hrnci rozmixujeme jahody. Pridáme 1 KL pomarančovej kôry a 70 g Želírovacieho ovocného cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme minimálne 3 minúty. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do tretiny pripravených pohárov. Necháme najmenej 40 minút vychladnúť.

2. Egrešový džem pripravíme rovnako ako jahodový s 1 KL kôry a 180 g Želírovacieho ovocného cukru.

3.  Opatrne nalejeme na vychladnutý jahodový džem a uzavrieme viečkom.

4.  Necháme vychladnúť.

 

TIP: Máte viac jahôd než egrešov? Jednoducho vymeňte egreše za jahody a jahody za egreše a ďalej postupujte podľa receptu.

Bazové želé so zázvorom

Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml

Doba prípravy: asi 40 minút

 

Prísady:

·         400 ml bazovej šťavy (asi z 900 g plodov bazy)

·         400 ml pomarančovej šťavy (asi z 5 pomarančov)

·         75 g nadrobno nakrájaného kandizovaného zázvoru

·         1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker

 

1.  Vo veľkom hrnci dobre premiešame bazovú šťavu a pomarančovú šťavu. Pridáme kandizovaný zázvor a Super želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.  Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3.  Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

TIPY: Pomarančovú šťavu môžeme nahradiť 100% pomarančovým džúsom. Kandizovaný zázvor môžeme nahradiť kandizovaným ananásom.

 

 

Ríbezľové želé s rebarborou

Vystačí na: asi 4 poháre ? 350 ml

Doba prípravy: asi 25 minút

 

Prísady:

·         400 ml ríbezľovej šťavy (asi zo 700 g červených ríbezlí)

·         350 ml rebarborovej šťavy (asi zo 700 g rebarbory)

·         1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker

·         1000 g cukru

·         100 ml sektu

 

Príprava:

1. Vo veľkom hrnci premiešame obe šťavy. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3. Prípadnú penu odoberieme, prilejeme sekt a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Sekt môžeme nahradiť 100 ml bieleho vína suchého.

Indická omáčka

Vystačí na: 6 pohárov ? 350 ml

Doba prípravy: asi 50 minút

 

Prísady:

·         250 g mrkvy očistenej a nastrúhanej nahrubo

·         250 g cukety očistenej a nastrúhanej nahrubo

·         400 g jabĺk očistených a nastrúhaných nahrubo

·         200 g červenej papriky očistenej a nakrájanej na malé kúsky

·         250 g cibule očistenej a nakrájanej na malé kúsky

·         400 g rajčinového pretlaku

·         400 ml kokosového mlieka

·         2 KL kurkumy

·         2 KL karí korenia

·         1 KL mletej rímskej rasce

·         3 KL soli

·         1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker 150 g cukru

Príprava:

1.  Vo väčšom hrnci premiešame mrkvu s cuketou, jablkami, paprikou a cibuľou. Pridáme pretlak, kokosové mlieko, kurkumu, karí, rascu a soľ. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2.  Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.

3.  Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIPY: Pre milovníkov zázvoru pridáme 1 zarovnanú PL nastrúhaného čerstvého zázvoru. Omáčku podávame ohriatú k mäsu a ryži. Trvanlivosť omáčky je asi 3 mesiace.