Vymeňte čokoládu za semienka

Dlhé jesenné večery lákajú k maškrteniu a vysedávaniu pred televízorom. Ani jedno, ani druhé nie je pre naše zdravie prospešné. Skúste preto tento trend aspoň trochu zmierniť a zahryznúť sa namiesto nezdravých zemiakových lupienkov, či sladkostí, do zdravých semienok. Viete, na ktorých semienkach si zamaškrtiť a ktoré sa zaraďujú medzi tie najzdravšie na svete?

Zima nám dá zabrať – nedajte sa!

So semienkami to nikdy nemôžete prehnať. Ak ste zvyknutí chrúmať večer k „telke“ čipsy, alebo maškrtiť lahodnú čokoládu, rýchlo svoje zvyky prehodnoťte. Už nezdravý spôsob života, aký väčšina z nás počas chladnej zimy praktizuje, dá nášmu telu poriadne zabrať. Nie to, ak ku nemu pridáme ešte aj nezdravé potraviny. Na vašom tele sa to čoskoro odzrkadlí v podobe zhoršujúcej sa zdravotnej, psychickej stránky, ale aj nejakými tými kilečkami navyše.

Zásobte sa semienkami, urobíte dobre!

Zamerajte svoju pozornosť na zdravý spôsob stravovania a dajte si tie najzdravšie semienka, ktoré sú delikatesou nielen pre telo, ale aj pre chuťové bunky. A ešte niečo navyše. Prírodné semienka sa postarajú o to, že budete mať krajšiu pokožku, vlasy, nechty, ale aj postavu. Niektoré z nich pomáhajú dokonca aj pri spaľovaní prebytočných tukov a pri zhadzovaní kilogramov.

Ktoré patria medzi naj?

Ak neviete, ktoré druhy semienok si zaobstarať, tu je prehľad tých najlepších a najzdravších zároveň:

· ľanové semienka – práve tieto semienka sú vhodné aj pre zdravie, aj na formovanie postavy. Dokážu totiž výborne zasýtiť a vaše telo nebude potrebovať tak skoro opäť prijať potravu. Okrem toho znižujú chuť do jedla a energiu uvoľňujú postupne. Znižujú tiež riziko niektorých druhov rakoviny a zároveň chránia aj pred mozgovou príhodou a infarktom,

· sezamové semienka – zabraňujú starnutiu a zlepšujú celkovú náladu. Obsahujú množstvo minerálov (železo, vápnik, zinok, horčík), vlákninu a napríklad aj vitamíny skupiny B,

· hroznové semienka – kúpte si hrozno a zjedzte ho spoločne s drobnými kôstočkami, ktoré sa v ňom nachádzajú. Obsahujú totiž silné antioxidanty, falvonoidy, či polyfenoly a tak dokážu telo chrániť pre poškodením voľnými radikálmi a zlepšujú celkovú kondíciu organizmu. Okrem toho sa v nich nachádzajú aj látky, ktoré brzdia rast rakovinových buniek.