Vianočný kapor do vane nepatrí

Vianočný kapor

Bez neho by neboli Vianoce Vianocami! Ak ste si ho zaobstarali už v predstihu, poradíme vám, čo s ním.

Kapra kúpeného týždeň, dva pred sviatkami je najlepšie zamraziť.  Samozrejme, v tom prípade je najdôležitejšie dôkladne ho očistiť, alebo to nechať na odborníkov, ktorí vám ho po vychovaní a vylovení zabalia už skoro hotového. Doma si ho naporcujte, aby sa vám s ním po rozmrazení ľahšie manipulovalo. A teraz k mrazeniu – najpodstatnejšie je zmraziť ho pri čo najvyššej teplote, rázovo. Čím bude ryba viac šokovo zmrazená, tým bude konštrukcia svalstva lepšia, svalovina sa vám nepotrhá väčšími krištáľmi ľadu. Rybu následne rozmrazujte vo vode, bude ako čerstvá.

Ak ste však podľahli vianočnej predstave kapra plávajúceho vo vani, pri ktorom vaše deti strávia celé hodiny v nemom úžase a obdive, je potrebné, aby ste sa zbavili tohto obrazu z filmov a rozprávok. Odborníci tvrdia – kapor vo vani, to je to najväčšie zúfalstvo, priam týranie zvieraťa, hlavne, ak ho ponoríte do teplej vody, resp., keď sa po krátkej chvíli aj studená voda vo vykúrenom byte ohreje. Navyše, voda z vodovodu obyčajne obsahuje pomerne veľké množstvo chlóru a na kapra je to až príliš veľa chémie. Už ak chcete  mať doma plávajúceho kapra, dajte ho do dostatočne veľkej nádoby, s dostatočným množstvom vody a na chladné miesto. Myslite na to, že  teplota vody v rybníkoch alebo v kadiach v chovných staniciach je maximálne 5 °C.

Dostatočný priestor a znesiteľná teplota vody však nie to jediné, čo váš kapor počas posledných dní, či hodín na tomto svete potrebuje. Vodu musíte aj neustále prevzdušňovať. Použiť môžete kompresor, plynný kyslík, ktorý sa používa i  pri prevoze rýb na predajné miesta alebo malé čerpadlo.

Ak sa tomu všetkému chcete vyhnúť a rybu plánujete kúpiť v obchode, nedajte sa oklamať obchodníkmi,  ktorí aj rozmrazenú rybu často označia a predávajú ako čerstvú. To, že čerstvá už  bola zistíte aj podľa toho, že mäso nie je pružné a je potiahnuté slizom. Pružnosť ryby otestujete aj prstom. Keď ním pichnete do oblasti brucha a jamka sa ihneď nevyrovná, je to signál, ktorý svedčí o tom, že ryba leží na pulte už dlhší čas.

Pravdou však je, že aj čerstvá ryba smrdí rybacinou. Tento pach môžete eliminovať nálevom z mlieka a cesnaku, v ktorom sa podkovičky pácujú aspoň jeden deň. Kapra v chladničke skladujete maximálne 5 dní pri maximálne štyroch stupňoch Celzia.

Kapor je vianočnou pochúťkou nie len u nás. Za sviatočné  jedlo ho považujú aj Nemci, Francúzi, Poliaci, Maďari, Rumuni, ale aj Srbi a Chorváti. Ale najlepšie chutí ten náš, čerstvý, doma pripravený a konzumovaný v kruhu rodiny.

Pripravila Alžbeta

 

Vianočný kapor