Vianočné pečenie

Vianočné sladkosti sa v každej rodine pripravujú dopredu a obyčajne len s malými obmenami. Zvyky si chránime a na obľúbené jedlá sa tešíme dopredu už celý rok. No ak by ste predsa len chceli niečo zmeniť, prinášame vám zopár tipov, možno sa dostanú do užšieho výberu.

Vianočné pečivoVianočná štóla s marcipánom
intenzívny chuťový zážitok

ľahká príprava
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Na cesto:
50 g hrozienok
4 PL rumu
500 g hladkej múky
1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr.Oetker
150 g cukru
2 balíčky Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
50 g vlašských orechov
50 g mandľových plátkov
100 g kandizovaného ovocia
150 g zmäknutého masla alebo margarínu
250 g polotučného tvarohu
2 vajcia

Na náplň:
1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
50 g sušených brusníc

Na potretie:
150 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)

  1. Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.
  2. Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu
    a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Doba pečenia: asi 60 minút

  1. Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.

TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku.

 

Vianočné čokoládové cupcakesVianočné čokoládové cupcakes
veselé

ľahká príprava
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: 12 kusov

Na cesto:
3 vajcia
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 ml oleja
100 ml vlažného mlieka
250 g polohrubej múky
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
2 zarovnané PL preosiateho kakaa
4 zarovnané PL Zdobenia tmavého Dr.Oetker

Na náplň:
1 balíček Krémovej náplne čokoládovej Dr.Oetker
200 ml studeného mlieka
3 zarovnané PL práškového cukru

Na ozdobenie:
1 balíček Fondánu Dr.Oetker
červená a zelená Farba gélová potravinárska Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
formu na muffiny
12 papierových košíčkov na muffiny
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko s hladkou trubičkou
formičky na vykrajovanie s vianočnými motívmi

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom, olejom a mliekom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame zdobenie. Cesto nalejeme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

     Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 25 minút

  1. Na prípravu náplne pripravíme krémovú náplň s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Naplníme cukrárske vrecko, nanesieme na vychladnuté muffiny, odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
  2. Na ozdobenie zafarbíme fondán gélovými farbami podľa vlastnej fantázie. Na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom rozvaľkáme fondán pomocou váľka na plát s hrúbkou asi 3 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary a necháme ich zaschnúť. Pred podávaním cupcakes ozdobíme povykrajovaným fondánom.

TIP: Do stredu cupcakes môžeme zapiecť oriešok, kandizované brusnice alebo lyžičku džemu.

 

Nebeská vianočná tortaNebeská vianočná torta
slávnostná

ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Na cesto:
3 bielky
50 g cukru
110 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g cukru
1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker
3 žĺtky
180 g hladkej múky
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
120 ml mlieka

Na náplň:
1 balenie Krémovej náplne čokoládovej Dr.Oetker
200 ml studeného mlieka
2 zarovnané PL práškového cukru
125 g zmäknutého masla

Na ozdobenie:
2 balíčky Fondánu Dr.Oetker
modrá Farba gélová potravinárska Dr.Oetker
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač
formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s 50 g cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Maslo alebo margarín so 150 g cukru a arómou vyšľaháme dohladka. Pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou, mlieko a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Nakoniec zľahka ručne vmiešame tuhý sneh. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou
    vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

     Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút

  1. Korpus necháme vo forme vychladnúť.
  2. Náplň pripravíme s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. Korpus 2x pozdĺžne prekrojíme, zlepíme náplňou a slabou vrstvou náplne potrieme vrchnú časť a strany torty. Tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
  3. Na ozdobenie na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom vyvaľkáme pomocou váľka jeden fondán a tortu ním potiahneme. Druhý fondán zafarbíme modrou farbou. Na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom rozvaľkáme pomocou váľka plát s hrúbkou asi 3 mm. Formičkami vykrajujeme hviezdičky a tortu nimi ozdobíme. Tortu ľubovoľne prikrášlime zdobením.

TIP: Torta chutí lepšie, ak ju necháme v chladničke odležať do druhého dňa.