Veľkonočné dobroty doplňujú sviatočnú atmosféru

Foodstyling Hermann Rottmann Styling Katrin Heinatz

Blížiace sa sviatky jari nám nohým pripomínajú spoločné zážitky, veľa smiechu a vody a celá rodina pokope…a nesmú chýbať aj dobroty na sviatočnom stole…

Zopár inovovaných receptov starých mám 🙂

 

Vaječná tlačenka so špenátom

Prísady:

Na tlačenku:

20 g masla

1 ks jarnej cibuľky

3 – 4 strúčiky cesnaku

3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g)

1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker

400 ml smotany na varenie

soľ

čierne korenie

150 g tvarohového syra (typu cottage)

5 vajec uvarených natvrdo

Ešte potrebujeme:

mikroténovú fóliu

formu na srnčí chrbát

Príprava:

1.    Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť.

2.    Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút.

3.    Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny.

4.    Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes.

5.    Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou.

6.    Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.

7.    Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.

TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.

Veľkonočná torta

Prísady:

Na parížsky krém:

  • 200 g  nasekanej čokolády na varenie
  • 250 ml smotany na šľahanie

Na cesto:

  • 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 300 g hladkej múky
  • 4 zarovnané PL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 50 g preosiate kakao
  • 250 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 4 vajcia
  • 125 ml mlieka

Na krém s vaječným likérom:

  • 400 ml vychladenej smotany na šľahanie
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
  • 100 ml vlažnej vody
  • 125 ml vaječného likéru

Na ozdobenie:

  • 1 zarovnaná PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • tortovú formu ( 26 cm)
  • papier na pečenie
  • formičku na vykrajovanie

 

Príprava:

1.    Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu  a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať.

2.    Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra:                     160°C

Elektrická rúra:                            140°C

Plynová rúra:                               stupeň 2

Doba pečenia: asi 60 minút

3.    Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť.

4.    Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú čásť korpusu a zľahka pritlačíme.

5.    Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s  likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.

6.    Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.

Čokoládová bomba!