Už sa tešíme na veľkonočné špeciality, vyskúšajte s nami…

Po dlhom pôste sa každý pripravuje na oslavu Veľkej noci. Máme tie svoje osvedčené recepty ešte po babičke, ale nezaškodí vyskúšať aj niečo nové. Ponúkame dva recepty, ktoré určite obohatia váš slávnostný stôl.

Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom
4 – 6 porciíveľkonočné špeciality
Príprava: 20 minút
Pečenie: 30 minút

280 g toastového chleba
400 ml polotučného mlieka
1 lyžica bravčového  sadla alebo oleja
400 g údenej krkovičky
1 šalotka
100 g čerstvej žihľavy
100 g baby špenátu
6 žĺtkov
3 lyžice Hellmann´s Majolenka Originál
6 bielkov
1 lyžička soli
štipka muškátového orieška
štipka mletého korenia
hrsť plátkových mandlí
repkový olej na restovanie + na potretie formy

Rúru rozohrejte na 200 °C. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút.  Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom. Údenú krkovičku nakrájajte na malé kocky cca 5 x 5 mm. Olej alebo sadlo rozpustite na panvici a opečte na ňom krkovičku. Opečenú krkovičku nechajte bokom vychladnúť. Na druhej panvici zahrejte olej a orestujte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte žihľavu, špenát a nechajte rýchlo zvädnúť. Stiahnite ihneď z plameňa a nechajte vychladnúť. Žĺtka zmiešajte s majonézou, soľou, muškátovým orieškom a korením. Zmes pridajte k toastovému chlebu spolu s opečenou krkovičkou a zvädnutým špenátom so žihľavou. Dobre všetko premiešajte. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne zapracujte k toastovému chlebu. Formu na plnku potrite maslom a preložte do nej cesto. Vložte do rúry a pečte 30 minút.

Škótske vajce
2 porcieveľkonočné špeciality
Príprava: 25 – 30 minút
Smaženie: 20 minút

2 vajcia
200 g mletého bravčového mäsa
hladká múka
štipka soli, korenie
repkový olej

Bylinková strúhanka
3 plátky starého toastového chleba
2- 3 vetvičky tymianu
štipka soli, prípadne korenie

Dochutená majonéza
5 lyžíc Hellmann´s Majolenka Delikátna
1 lyžička dijonskej horčice
1 menšia sterilizovaná uhorka
korenie

V menšom hrnci dajte variť vodu. Akonáhle začne voda vrieť, vložte do nej opatrne vajcia a varte 4 -5 minút. Potom schlaďte v studenej vode a opatrne ich zbavte škrupiny. Mleté mäso rozdeľte na dva rovnako veľké kúsky. Na potravinovej fólií potom každý kus zvlášť vytvarujte do tenkej placky. Uprostred mäsa položte vajce a opatrne ho do mäsa zabaľte.  Vytvorte tak pekne tvarovanú guľu. Opakujte aj s druhým vajcom.  Toastový chlieb rozmixujte s tymianom a dochuťte soľou a korením. Toastový chlieb musí byť rozmixovaný skutočne najemno. Mäsové gule obaľte najprv v hladkej múke, rozšľahanom vajci a potom v  bylinkovej strúhanke. V hrnci rozohrejte cca 4 cm repkového oleja. V ňom následne obalené mäsové gule opražte z každej strany cca 10 minút dozlata. Do misky dajte Hellmann’s Majolenku Delikátna, dijonskú horčicu a korenie. Sterilizovanú uhorku nakrájajte na malé kolieska a pridajte k majolenke.

Všetko dobre premiešajte. Po opražení škótskeho vajca ho rozkrojte na polovicu a podávajte s majolenkou.