Kuchyňa

Tradičná veľkonočná pochúťka: Slovenská baba

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom a začína vždy 40 denným pôstom. Po odriekaní mäsových výrobkov, si ľudia po skončení pôstu dopriali klobásky, dusenú šunku a mnoho labužnických jedál z mäsa. Slovenská baba sa pripravuje v niektorých domácnostiach dodnes. Je tradičným Veľkonočným jedlom a pripravuje sa  k údenému mäsu.

Veľkonočná baba:
200 g králičej pečienky
150 g kuracích srdiečok
2 dcl bieleho vína
7 rožkov
2 cibule strednej veľkosti
7 vajíčok ( 5 surových + 2 uvarené na tvrdo)
hrsť petržlenovej vňate
soľ
korenie
bravčová masť a strúhanka na vysypanie pekáčov

Rúru si predhrejeme na 180°C. Dve zapekacie misy, jednu väčšiu a jednu menšiu vytrieme masťou a vysypeme strúhankou. Dáme na bok. Rožky si nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Nakrájanú cibuľku dáme osmažiť na masle alebo masti. Pečienku a srdiečka očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme na osmaženú cibuľku, najprv srdiečka a tie dusíme zaliate vínom cca 10min.  Keď sa víno odvarí, zvýšime plameň, pridáme pečienky a sprudka opečieme, dochutíme soľou a korením. Do plnky si nakrájame 2 vajíčka uvarená na tvrdo, jednu kapiu, a petržlenovú vňať. Nakrájané ingrediencie pridáme k rožkom, potom pridáme aj hotovú mäsovú zmes, zamiešame. V inej mise si vyšľaháme 5 vajec a pridáme ich do rožkovej zmesi. Dobre premiešame, naplníme zapekacie misy a dáme piecť na cca 45 min. až 1 hod.

Zdroj:  blog.kitchenaid.cz.

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top