Kuchyňa

Tešíme sa na veľkonočné dobroty!

Po dlhom pôste, ktorí sme asi dodržiavali len občas, sa tešíme na už povolené hodovanie. Odskúšajte si s nami nové recepty.

Fritata s údenou šunkou, špenátom a šampiňónmi

Potrebujeme
200 g Šunky od kosti Mecom
50 g Oravskej slaniny Mecom
6 vajíčok
2 hrste špenátu
1 veľká cibuľa
1 veľký zemiak
6 hnedých šampiňónov
Soľ, korenie

Postup
Zemiak si očistíme, nakrájame nadrobno. Na panvici si zohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Orestujeme do sklovita.

Pridáme zemiaky a orestujeme, pridáme slaninku a opäť restujeme, až pokiaľ zemiaky niesú zmäknuté. Ako posledné pridáme špenát a necháme na panvici, pokiaľ nezmenší objem.

Odstavíme z ohňa a zmes premiestnime do zapekacej misky. Pridáme nadrobno nakrájanú šunku a šampiňóny.

Vajíčka si rozšľaháme, osolíme, okoreníme a zalejeme zmes v zapekacej miske. Premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 30 minút. Podávame s chlebíkom alebo šalátom.

 

Špenátovo špargľová polievka s knedlíkmi a slaninou

Potrebujeme
Knedlíky
200 g Oravskej slaniny Mecom
½ malej cibule
3 rožky
60 ml mlieka
1 vajíčko
1 – 2 PL strúhanky
1 PL petržlenovej vňate
štipka čierneho korenia

Polievka
400 g špargle
200 g špenátu
1 malá cibuľa
2 PL masla
800 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
200 ml smotany na šľahanie
hrsť parmezánu
1 PL citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie

Postup
Ako prvé si pripravíme knedlíky. Nakrájame si cibuľku aj slaninu nadrobno. Na panvicu si dáme trošku oleja a cibuľku opražíme do sklovita. Pridáme slaninu a opražíme.

Rožky si nakrájame na malé kocky, pridáme slaninu, cibuľku, nadrobno nasekanú vňať, soľ, korenie a zalejeme teplým mliekom. Pridáme vajíčko a vypracujeme lepivú hmotu. Pridávame strúhanku, až pokiaľ nedokážeme formovať malé guličky. Vypracujeme si guličky, ktoré varíme v osolenej vode cca 10 minút.

Na polievku si na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme špargľu nakrájanú nadrobno a restujeme cca 2-3 minúty.

Pridáme vývar a varíme cca 30 minút, pokiaľ špargľa nezmäkne. Na záver pridáme špenát a smotanu a povaríme, pokiaľ špenát nezmenší svoj objem.

Polievku premiestnime do mixéra a vymixujeme dohladka. Premiestnime do hrnca, pridáme syr a citrón a povaríne. Dosolíme a dokoreníme. Podávame s knedlíkmi.

Užitočné rady o varení a veľa chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk.

 

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top