Kuchyňa

Tekvicový džem s orechami

Jeseň sa prezentuje tekvicami, Ich žlté hlavičky sa na nás usmievajú s dekorácií, ale aj z našich komôr. Skúste náš recept, určite vám spríjemní nejeden chladný deň.

Tekvicový džem s orechami
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov à 200 ml

Prísady:

  • 1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky
  • 200 ml vody
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 PL orechového oleja
  • 1 chemicky neošetrená limetka
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
  • 500 g cukru

Príprava:

  1. Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
  2. Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.
  3. Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
  4. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  5. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
  6. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. 

Upozornenie: Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top