Sú živočíšne zdroje proteínu a tukov nezdravé?

Pravdepodobne ste sa už stretli s názorom, že mäso v žalúdku zahníva a upcháva cievy… alebo, že mliečne výrobky zahlieňujú, nadúvajú či prekysľujú. Je to naozaj tak, že živočíšne zdroje tuku či proteínu sú „zlé“ a mala by sa konzumovať len rastlinná strava? Nič nie je výhradne čierno-biele. Určite teda stojí za zamyslenie, kde by asi mohla byť chyba…

Nie je mäso ako mäso
Prečo je odrazu zatracovaná živina, ktorá tu bola od nepamäti a vďaka ktorej (ako aj vďaka omega-3 mastným kyselinám) sa rozvinul ľudský mozog a zabezpečilo prežitie? Pocit ťažoby a zlé trávenie sú pochopiteľné – vzhľadom na bežnú supermarketovú kvalitu mäsových produktov, ktorá má ďaleko od poctivého farmárčenia a chovu zvierat na pastvinách, sa ani veľmi niet čomu čudovať. Mäso zo solídneho chovu správne kŕmených zvierat je jedna z najvýživnejších potravín, keďže je nielen zdrojom kompletného proteínového profilu aminokyselín, ale aj zasýti, a tak prispieva k hormonálnej rovnováhe.

Ako zakomponovať dobré mäso do výživy?
Ani neochvejný zástanca mäsa ho  nemusí jesť nevyhnutne denne. Ak ho však bude konzumovať raz či dvakrát do dňa, výčitky takisto nie sú namieste. Stačí mäso NEKOMBINOVAŤ s múkou a väčším množstvom sacharidov zamaskovaných v pečive či hranolčekoch. Na výber je divina, králik, morka alebo kúsky bravčovej sviečkovice a k tomu čerstvá či grilovaná zelenina. Táto kombinácia telo nezakyslí.

A čo syry, tie sú v pohode?
Ďalší zdroj živočíšneho proteínu sú syry a mliečne výrobky. Platí pri nich to isté, čo pri mäse – záleží na kvalite a spracovaní. Do jedného vreca teda nemožno hodiť nepasterizovanú bryndzu a tavený syr v črievku. Vhodné sú čo najmenej spracované produkty, poctivé ovčie, kozie alebo čerstvé kravské syry menších výrobcov. Najlepšie sú s čerstvou, prípadne jemne upravenou zeleninou. Brokolica na masle s kvalitnou slaninkou a bryndzou by rozhodne ublížiť nemala.

Keď už nič, tak aspoň ryby
Ak človek nepatrí k milovníkom mäsa a ani mliečne výrobky mu nie sú blízke, k dispozícii je ešte pestrý a lahodný svet rýb a morských plodov. Aj tie totiž patria medzi hodnotné zdroje živočíšnych proteínov a tuku, pričom obsahujú spomínané veľmi dôležité omega-3 mastné kyseliny. Vynikajúce sú čerstvé domáce vajcia, keďže žĺtok má asi najvyššiu výživovú hodnotu spomedzi všetkých živočíšnych potravín. Na zlý cholesterol zabudnite, ten vniká pri nesprávnom kombinovaní a konzumácii väčšieho množstva nevhodných sacharidov.

Autor: dp