Špargľa- liečivý dar prírody

Špargľa je veľmi vzácna potravina, aj keď možno na prvý pohľad nevyzerá najvábnejšie. Obsahuje totiž vzácne látky, ktoré pôsobia na detoxikáciu organizmu či na podporu imunity. Aj keď sa jej obľube teší skôr malá skupina ľudí, niektorí si špargľu v podobe polievky či prívarku nevedia vynachváliť.

Táto obľúbená zelenina už v Starovekej Číne obsahuje okrem vody, sacharidov, vápnika či vlákniny aj železo, sodík, zinok, draslík, vápnik, meď. Z vitamínov sú to A, B, C, E a K. Vďaka týmto látkam sa zabráni rastu rakovinových buniek, podporí sa vyprázdňovanie, odkysličí a prečistí sa organizmus, znormalizuje sa hladina cukru v krvi, zabezpečí sa metabolizmus bielkovín.

Keďže neobsahuje veľa kalórií, ale naopak, až 90% vody, odporúča sa využiť aj na očistnú kúru.Špargľa pôsobí aj preventívne ako liečenie chudokrvnosti, odvodní a prečistí močové cesty cez obličky. V neposlednom rade podporí prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Jej konzumácia je vďaka kyseline listovej, železu a vápniku vhodná aj pre tehotné ženy, pretože podporí správny vývoj plodu.

Tento liečivý dar prírody sa pomaly, ale isto udomácňuje aj v našej kuchyni, zatiaľ čo v krajinách ako je Nemecko či Francúzsko je v jej konzumácii na vyššej úrovni. Špargľa pomáha udržovať cievny systém a posilňuje srdce. Pozitívne vplýva na trávenie a vďaka jej pravidelnému užívaniu možno znížiť riziko rakoviny pečene.
Nielen pre telo, ale aj pre myseľ sa ju oplatí zaradiť do jedálnička. Je totiž dobrá pre zdravý mozog, zlepšuje tiež pamäť. Zároveň omladzuje bunky, pomáha odstrániť akné, ekzémy, zlepšuje rast a kvalitu vlasov a nechtov. A nielen to! Pôsobí aj ako afrodiziakum, podnecuje totiž sexuálny apetít, zvyšuje libido u mužov a žien.

Zeleninu by sme mali konzumovať v deň nákupu, ak ju zabalíme do vlhkej utierky, v chladničke vydrží zhruba štyri až päť dní. Ak ju postavíme do chladničky v pohári s vodou, predlžíme tak jej životnosť.

Ak ju chceme zamraziť, najprv ju treba ošúpať, spariť, obliať ľadovou vodou a nechať odkvapkať. Takto môže ostať zmrazená až deväť mesiacov.

zdroje: http://zena.sme.sk/c/5380035/spargla-lieciva-chutna-a-sexi.html#ixzz3e0dUiUj4, http://www.peknetelo.eu/zelenina/spargla1/spargla/, http://liek.beautywoman.sk/clanok/1565
Foto: http://ak.picdn.net/shutterstock/videos/1619971/preview/stock-footage-asparagus-woman-holding-showing-asparagus-in-closeup.jpg