Skúsme si oživiť jedálniček

Často si uvedomíme, že naše obľúbené jedlá varíme kolom-dokola a hoci nás napadne, že by sa hodila zmena, nevieme sa rozhodnúť…
Dnes vám ponúkame dva, nami odskúšané recepty, možno aj vás inšpirujeme k zmene…

Kuracie prsia v medovo-kôprovej omáčke s kukuricou a pečenými zemiakmi

POTREBUJEME:

Kuracie prsia, soľ , mleté biele korenie, 1/2 l bujónu, cibuľu, kôpor, med, olej, solamyl. Príloha kukurica (mrazená, alebo sterilizovaná) a pečené zemiaky.

Na prípravu možno použiť aj bravčové karé, alebo krkovičku.

POSTUP:

 

 

Naklepané,

 

 

 

osolené, okorenené mäso opečieme na oleji

 

 

 

vyberime do misky,

 

 

vo výpeku opražíme cibuľu a skaramelizujeme

asi dve PL medu

 

 

 

dolejeme bujónom

 

 

vložíme mäso a 1kopcovitú PL kôpru, dolejeme vodou, aby bolo mäso zaliate. Dochutíme soľou a korením (ak treba) a asi 5 minút necháme bublať. Potom zriedime 1 PL solamylu s vodou a zahustíme. Necháme prevrieť a hotovo.

 

 

 

 

Kukuricu prehrejeme na troške oleja

 

 

zemiaky chvíľu povaríme v osolenej vode a potom ich dáme zapiecť do rúry

 

 

 

naservírujeme, polejeme omáčkou.

 

Plnené mäso z gazdovského dvora

POTREBUJEME:

Vykostené kuracie nohy-horné, mleté mäso, cesnak, cibuľu, koreniny – soľ, sladkú sójovú omáčku, bazalku, mleté čierne korenie, horčicu, na tenké plátky nakrájanú gazdovskú slaninu, tuk alebo olej.

POSTUP:

 

 

Horné kuracie stehná vykostíme a okoreníme – soľ, sójová omáčka, horčica, bazalka, čierne korenie…

 

 

 

Bôčik pomelieme s cibuľou a cesnakom a dochutíme korením

 

 

 

 

stehná rozložíme a jemne naklepeme, potrieme ich horčicou a položíme na ne plátok slaniny

 

 

 

do každého stehna zabalíme mleté mäso a položíme do zapekacej nádoby, polejeme olejom, podlejeme vodou a upečieme

 

 

 

Ako príloha môže byť ryža, zemiaky, zelenina, podľa výberu…