Šéfkuchár hotela Kempinski odovzdáva svoje skúsenosti v škole varenia

Kuchári – laici majú možnosť nahliadnuť do zákulisia kulinárskeho sveta aj vďaka Gabrielovi Kocákovi, šéfkuchárovi Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách. O kvalite surovín používaných v kuchyni, ale aj o nových trendoch v príprave nových či klasických jedál porozprával účastníkom kurzu v Škole varenia pre gurmánov vo Svätom Juri.

„Na Slovensku máme krásne gastronomické korene a aj takýmto spôsobom ich chceme vyzdvihnúť a ukázať ľuďom, ako sa dá variť z čerstvých lokálnych a sezónnych surovín,“ povedal jediný Slovák na svete, ktorý šéfuje reštaurácii v sieti hotelov Kempinski.

Kuchári, ktorí sa zúčastnia kurzu, pripravujú jedlá spolu so šéfkuchárom podľa jeho receptov. Naučia sa pripravovať napríklad steaky a omáčky k nim, ale odnesú si aj cenné informácie ako rozoznávať kvalitné suroviny a tiež degustujú slovenské vína. Často inšpirujú aj samotného šéfkuchára. „Inšpirujem sa každý deň všetkým navôkol, čiže kuchármi aj bežnými ľuďmi a tiež prírodou. Profesionálny kuchár sa učí celý život,“ vysvetľuje Gabriel Kocák, ktorý pôsobil 14 rokov v zahraničí.„Pracoval som vo výborných, ale aj v menej dobrých reštauráciách, dokonca aj bez finančného ohodnotenia, preto že som sa chcel niečo naučiť. A priučil som sa nielen práci s rôznymi surovinami
v kuchyni, ale určite aj disciplíne pri varení. Tiež som sa naučil vážiť si produkty, s ktorými v kuchyni pracujem,“
vyznáva sa rodák z Medzeva, ktorý tvrdí, že aj na Slovensku máme reštaurácie, ktoré môžu konkurovať tým zahraničným.

Jeho kulinárskym snom je variť po boku Sergia Hermana z Holandska, ktorý má tri „Michelinove“ hviezdičky a 20 bodmi z možných 20 ho ocenil bedeker Gault & Millau.

Šéfkuchár dúfa, že si z kurzu odnesú jeho účastníci jedinečný zážitok. O to sa snaží aj v Grand Restaurant hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách. „Chceme, aby návštevníkom hotela zostal z jedla zážitok a aby keď si po pár rokoch spomenú na to, že boli v Tatrách, spomenú si aj, že jedli u nás niečo, čo stálo zato. Chcem hostí prilákať a odovzdať im prostredníctvom varenia nejakú emóciu, pretože varenie je o emóciách a o tom, že dávam na tanier kúsok seba a keď to ľudia pochopia, je to úžasný pocit,“ uzavrel.