Recepty od Emanuela Ridiho nás prenesú do Talianska

Emanuel Ridi občas zavíta do Bratislavy, buď na pozvanie renomovaných firiem, alebo svojich priateľov, majiteľov známych bratislavských reštaurácií. Popularitu si získal predovšetkým svojim nevšedným prejavom, vtipným a humorným výkladom počas varenia, češtinou so silným prízvukom a v neposlednom rade svojou talianskou charizmou. Je zástancom rýchlej a jednoduchej prípravy jedál a náročný na používanie čerstvých a kvalitných surovín.

Čo ste o Emanuelovi Ridim nevedeli:
– tiramisu vedel pripraviť v ôsmich rokoch
– obľubuje rybacie špeciality. Keď bol ešte dieťa, ryby chytal bez udice, nahadzoval iba prstom.
– okrem talianskej kuchyne má rád francúzsku a thajskú kuchyňu
–  vo svojej talianskej reštaurácii nepripravuje pizzu
–  jeho obľúbené české jedlo je pečená kačka s kapustou a knedľou, ktorú pripravuje jeho svokra
– do krajiny našich západných susedov sa zaľúbil vďaka svojej manželke, ktorá je Češka
– do ČR prišiel v čase, keď mal ísť na vojnu
– názov jeho pražskej reštaurácie Da Emanuel je rovnaký, ako názov reštaurácie, ktorú vlastnili jeho starí rodičia
– počas natáčania v Prahe chodili do jeho reštaurácie napr. Monica Belucci a Gérard Depardieu
– má  syna Giacoma

Recepty Emanuela Ridiho
Prinášame vám zopár zaujímavých receptov Emanuela Ridiho. Sú jednoduché, rýchle, ľahké a striedajú sa v nich chutné talianske prísady. Dobrú chuť!

 

Merluzzo con pomodoro e olive
Treska s paradajkami a olivami(4 porcie)

Prísady:
600 g filiet z tresky
300 g cherry paradajok
400 g zelených fazuliek
400 g datľových paradajok
300 g olív
hrsť petržlenovej vňate
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 feferónku
extra panenský olivový olej
soľ

Postup:
Rybu si pripravíme na pare, ako keď pripravujeme knedľu, asi 6-7 minút. V osolenej vode si uvaríme zelené fazuľku. Keď sa uvaria, vhodíme ich do vody s ľadom, aby nestratili farbu. Je potrebné tak urobiť hneď po uvarení. Na panvici s olivovým olejom osmažíme na jemno nakrájanú cibuľku, olivy a cherry paradajky, zasypeme petržlenovou vňaťou a osolíme. Servírujeme na tanier spolu s treskou ozdobenou olivovou zmesou a zelenými fazuľkami.

 

Spaghetti alla pescatora
Špagety na rybársky spôsob
 
(4 porcie)

Prísady:
400 g špagiet
800 g mušlí Slávky
400 g mušlí Vongole
320 g kalamárov
8 kreviet
400 g cherry paradajok
2 dl bieleho vína
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
extra panenský olivový olej
soľ

Postup:
Kalamáre očistíme (odstránime pancier, kosť a oči) a nakrájame na kúsky. Očistíme aj mušle a krevety. Na panvici s olivovým olejom opražíme strúčiky cesnaku, pridáme mušle a necháme ich spolu chvíľu pražiť. Keď sa mušle otvoria, pridáme ostatné plody mora, zalejeme bielym vínom a priamo na panvicu hodíme špagety. Rozprestrieme ich, podľa potreby zalejeme vodou a necháme variť. Odstránime cesnak a po chvíli pridáme nakrájané cherry paradajky. Keď budú špagety „al dente“, ozdobíme ich nakrájanou petržlenovou vňaťou, podľa chuti dosolíme, pokvapkáme olejom a môžeme podávať.

Bruschetta
Talianska hrianka(4 porcie)

Prísady:
8 plátkov pečiva veka
6 stredne veľkých paradajok
2 strúčiky cesnaku
čerstvá bazalka podľa chuti
100 ml extra panenského olivového oleja
soľ podľa chuti

Postup:
Paradajky nakrájame na štvrtiny a zbavíme ich semien. Dužinu nakrájame na kocky a v premiešame v miske s olivovým olejom. Bazalku natrháme na malé kúsky?a pridáme k paradajkám, podľa chuti dosolíme. Pečivo veka opečieme v rúre do chrumkava, potrieme cesnakom a na vrch položíme paradajkovú zmes, pokvapkáme olivovým olejom. Bruschettu môžeme ozdobiť olivami a nastrúhaným parmezánom.