Emanuel Ridi občas zavíta do Bratislavy, buď na pozvanie renomovaných firiem, alebo svojich priateľov, majiteľov známych bratislavských reštaurácií. Popularitu si získal predovšetkým svojim nevšedným prejavom, vtipným a humorným výkladom počas varenia, češtinou so silným prízvukom a v neposlednom rade svojou talianskou charizmou. Je zástancom rýchlej a jednoduchej prípravy jedál a náročný na používanie čerstvých a kvalitných surovín.
Čo ste o Emanuelovi Ridim nevedeli:
– tiramisu vedel pripraviť v ôsmich rokoch
– obľubuje rybacie špeciality. Keď bol ešte dieťa, ryby chytal bez udice, nahadzoval iba prstom.
– okrem talianskej kuchyne má rád francúzsku a thajskú kuchyňu
– vo svojej talianskej reštaurácii nepripravuje pizzu
– jeho obľúbené české jedlo je pečená kačka s kapustou a knedľou, ktorú pripravuje jeho svokra
– do krajiny našich západných susedov sa zaľúbil vďaka svojej manželke, ktorá je Češka
– do ČR prišiel v čase, keď mal ísť na vojnu
– názov jeho pražskej reštaurácie Da Emanuel je rovnaký, ako názov reštaurácie, ktorú vlastnili jeho starí rodičia
– počas natáčania v Prahe chodili do jeho reštaurácie napr. Monica Belucci a Gérard Depardieu
– má syna Giacoma
Recepty Emanuela Ridiho
Prinášame vám zopár zaujímavých receptov Emanuela Ridiho. Sú jednoduché, rýchle, ľahké a striedajú sa v nich chutné talianske prísady. Dobrú chuť!
Merluzzo con pomodoro e olive
Treska s paradajkami a olivami(4 porcie)
Prísady:
600 g filiet z tresky
300 g cherry paradajok
400 g zelených fazuliek
400 g datľových paradajok
300 g olív
hrsť petržlenovej vňate
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 feferónku
extra panenský olivový olej
soľ
Postup:
Rybu si pripravíme na pare, ako keď pripravujeme knedľu, asi 6-7 minút. V osolenej vode si uvaríme zelené fazuľku. Keď sa uvaria, vhodíme ich do vody s ľadom, aby nestratili farbu. Je potrebné tak urobiť hneď po uvarení. Na panvici s olivovým olejom osmažíme na jemno nakrájanú cibuľku, olivy a cherry paradajky, zasypeme petržlenovou vňaťou a osolíme. Servírujeme na tanier spolu s treskou ozdobenou olivovou zmesou a zelenými fazuľkami.
Spaghetti alla pescatora
Špagety na rybársky spôsob
(4 porcie)
Prísady:
400 g špagiet
800 g mušlí Slávky
400 g mušlí Vongole
320 g kalamárov
8 kreviet
400 g cherry paradajok
2 dl bieleho vína
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
extra panenský olivový olej
soľ
Postup:
Kalamáre očistíme (odstránime pancier, kosť a oči) a nakrájame na kúsky. Očistíme aj mušle a krevety. Na panvici s olivovým olejom opražíme strúčiky cesnaku, pridáme mušle a necháme ich spolu chvíľu pražiť. Keď sa mušle otvoria, pridáme ostatné plody mora, zalejeme bielym vínom a priamo na panvicu hodíme špagety. Rozprestrieme ich, podľa potreby zalejeme vodou a necháme variť. Odstránime cesnak a po chvíli pridáme nakrájané cherry paradajky. Keď budú špagety „al dente“, ozdobíme ich nakrájanou petržlenovou vňaťou, podľa chuti dosolíme, pokvapkáme olejom a môžeme podávať.
Bruschetta
Talianska hrianka(4 porcie)
Prísady:
8 plátkov pečiva veka
6 stredne veľkých paradajok
2 strúčiky cesnaku
čerstvá bazalka podľa chuti
100 ml extra panenského olivového oleja
soľ podľa chuti
Postup:
Paradajky nakrájame na štvrtiny a zbavíme ich semien. Dužinu nakrájame na kocky a v premiešame v miske s olivovým olejom. Bazalku natrháme na malé kúsky?a pridáme k paradajkám, podľa chuti dosolíme. Pečivo veka opečieme v rúre do chrumkava, potrieme cesnakom a na vrch položíme paradajkovú zmes, pokvapkáme olivovým olejom. Bruschettu môžeme ozdobiť olivami a nastrúhaným parmezánom.