Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.
Ponúkame zopár receptov, možno sa uchytia.
Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé
Vystačí na: asi 3 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút
- 850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
- 5 kvetov bazy
- 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr.Oetker
- 1 kg cukru
Príprava:
- Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme.
- Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
- Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.
Rebarborový koláč
potešenie zo záhradky
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 20 + 20 minút
Prísady:
Na cesto:
60 g strúhaného kokosu
300 g rebarbory
250 g hladkej múky
20 g preosiateho kakaa½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
štipka soli
150 g zmäknutého masla alebo margarínu
3 vajcia
4 PL mlieka
Na náplň:
150 g kyslej smotany
2 vajcia
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
40 g strúhaného kokosu
Na ozdobenie:
250 g očistených jahôd
2 zarovnané PL jahodového džemu
2 PL vody
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (priemer 26 cm)
elektrický ručný šľahač
Príprava:
- Na prípravu cesta opražíme kokos na panvici bez tuku a necháme ho na tanieri vychladnúť. Rebarboru očistíme a nakrájame na kúsky (asi 2 cm).
- V mise zmiešame múku s opraženým kokosom, kakaom, kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a mlieko a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Opatrne vmiešame rebarboru. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 20 minút
- Na prípravu náplne metličkou v mise vymiešame kyslú smotanu s vajcami a vanilkovým cukrom dohladka a nanesieme na predpečený koláč. Po okrajoch posypeme kokosom a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.
- Koláč necháme vo forme vychladnúť.
- Na ozdobenie jahody nakrájame na plátky a poukladáme do stredu koláča. V kastróliku prevaríme džem s vodou a nalejeme na jahody.
Bábovka s rebarborou
Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 25 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
- 500 g rebarbory
- 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 150 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
- 5 vajec
- 380 g hladkej múky
- 4 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- štipka soli
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- formu na bábovku (Ø 23 cm)
- elektrický ručný šľahač
Príprava:
- Na prípravu cesta rebarboru umyjeme (nelúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Pridáme vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Vmiešame rebarboru a cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Doba pečenia: asi 60 minút
- Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
- Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme stuhnúť.
Tip: Pred stuhnutím polevy môžeme bábovku posypať hoblinkami tmavej čokolády.