Ako pripraviť čaj s intenzívnou chuťou a arómou?

Ako pripraviť čaj s intenzívnou chuťou a arómou?

Čaj patrí medzi celosvetovo obľúbené nápoje. A nie je to len množstvom rôznych druhov a spôsobov prípravy, ale i tým, že má blahodarný účinok na ľudský organizmus. Mnohí ho konzumujú pre jeho povzbudzujúce účinky, ktoré má vďaka obsahu teínu (kofeínu). Aké je teda tajomstvo správnej prípravy tohto nápoja? Existuje niekoľko základných pravidiel, podľa ktorých si pripravíte čaj ideálnej chuti, vône, farby a intenzity.

  1. Kvalita čajových lístkov je základ. V dnešnej dobe je na trhu nespočetné množstvo druhov čaju, rovnako ako špecializovaných obchodov, kde Vám odborníci pomôžu s výberom čaju presne podľa Vašich predstáv.
  2. Teplota vody je dôležitým faktorom, ktorý dokáže ovplyvniť kvalitu pripravovaného čaju. Pre rôzne druhy čaju je ideálna iná teplota vody. Čierne čaje, ako Ceylon či Earl Grey, potrebujú vriacu vodu, teda cca 95°C. Pre polofermentované čaje je ideálna teplota vody od 80°C do 90°C. Najnižšiu teplotu vody pri príprave vyžadujú zelené čaje, ktoré je žiaduce zalievať 60 – 80°C vodou. Ak by ste zelený čaj zaliali vriacou vodou, vylúčili by sa triesloviny a čaj by ostal nepríjemne horký. Čaje biele, ovocné a bylinkové je ideálne zalievať vodou s teplotou 90°C.
  3. Dobu lúhovania určuje nielen výrobca, ale tiež je známe niekoľko všeobecných pravidiel. Výsledkom kratšieho lúhovania čaju je jeho mdlá a nevýrazná chuť. Ak ho však lúhujete dlhšiu ako odporúčanú dobu, bude horký. Všeobecne platí, že najkratšiu dobu lúhovania potrebujú zelené čaje, najdlhšiu čierne čaje. Čierny čaj je vhodné lúhovať 3 minúty pre povzbudivý účinok, pri zažívacích ťažkostiach až po dobu 5 minút. Biely čaj je možné nechať lúhovať takisto 5 minút, záleží na tom, ako intenzívnu chuť čaju chcete dosiahnuť. Dlhšiu dobu lúhovania potrebujú aj ovocné čaje, v prípade ktorých platí, radšej dlhšie, ako kratšie. Pri bylinkových čajoch sa treba riadiť návodom, pretože každá bylinka je špecifická a niektoré veľmi ľahko zhorknú.
  4. Kvalita vody tiež ovplyvňuje výslednú chuť. Všeobecne sa za najvhodnejšiu na prípravu čaju považuje pramenitá voda, v dnešnej dobe je však postačujúca voda z kohútika. Čo je dôležité, je jej čerstvosť. Nepoužívajte vodu, ktorá ostala z predošlej prípravy čaju. Vždy do kanvice napustite novú vodu.
  5. Kvalita a teplota nádoby na čaj – na prípravu čaju sa odporúča používať predovšetkým klasické keramické či porcelánové kanvice, ktoré by mali byť predhriate. Dosiahnete toho jednoducho – jej prepláchnutím horúcou vodou. Nádoby na prípravu a konzumáciu čaju by sa mali čistiť iba vodou, bez chemických prípravkov.

Pokiaľ Vás pri prečítaní týchto základných pokynov prešla na čaj chuť, nevešajte hlavu.

Britskí odborníci zo spoločnosti Morphy Richards vyvinuli Digitálny čajník Tea Maker, ktorý si sám postráži teplotu vody i čas lúhovania. Je totiž vybavený piatimi voliteľnými úrovňami intenzity čaju a troma základnými teplotami. Prístroj disponuje i špeciálnou technológiou lúhovania, spočívajúcou v opakovanom prečerpávaní a prekvapkávaní, vďaka čomu sa uvoľní plná aróma čaju. Čajník je prispôsobený na prípravu sypaných i sáčkových čajov, takže ho ocení skutočne každý milovník tohto nápoja.

Ako pripraviť čaj s intenzívnou chuťou a arómou?