Prestieranie a pohoda pri stole

Prestieranie a pohoda pri stole

Jedlo je zrejme hlavný dôvod, prečo chodíme do reštaurácie. Mnohí však berú reštaurácie ako malé wellness centrá, kde si môžu oddýchnuť, stráviť príjemné chvíle s priateľmi, užiť si atmosféru. Takže stôl v reštaurácii je v tej chvíli osobitným svetom, oázou pohody, kde možno aspoň na chvíľu zabudnúť na okolitý svet. Práve preto by mala byť táto malá oáza čistým a útulným priestorom. 

Jeden vedľa druhého
Veľkosť stola. Mala by byť prispôsobená ponuke reštaurácie. Čiže ak je v jedálnom lístku klasické päťchodové menu, stôl by mal byť dostatočne veľký, aby sa naň zmestil celý servis. Uloženie tanierov, pohárov a vidličiek má svoje zákonitosti a tie treba dodržiavať. Sú preverené tradíciou a nastavené tak, aby bolo všetko poruke. Nepôsobí dobre „zaprataný“ stôl, keď má človek pri ňom pocit, že sa naň nič nezmestí. Ak je stôl menší, mali by byť z neho odstránené všetky zbytočnosti, ktoré nie sú nevyhnutné pri servírovaní jedla či nápojov.

Prestieranie a pohoda pri stole

Čistota pol života
Nie je nič horšie ako špinavý a neupravený stôl. Rovnica je jednoduchá. Ako môžem dôverovať kuchyni, keď stôl, pri ktorom sedím, je plný omrviniek a na obruse sú fľaky?

Našťastie, v lepších reštauráciách sa to nestáva a nakoniec zákazník si môže vždy vybrať. Jednorazové papierové obrúsky len ťažko nazvať príjemnými či elegantnými, ale napriek tomu by nemali chýbať najmä tam, kde sa podáva obedové menu. V lepších reštauráciách by mali byť na viditeľnom mieste, ak by si zákazník želal použiť ich. V zásade všade platí, že čistota je prvoradá. Ak je v reštaurácii čisto, potom sa už dá rozmýšľať aj nad farebným ladením prestierania a dekoráciou stola.

Pekne a útulne
Farebnosť prestierania na stole by mala korešpondovať s farebným tónmi interiéru. Vtedy pôsobí nevtieravo, príjemne a decentne. Biela, samozrejme, nepokazí nikdy nič. Ak je napríklad reštaurácia ladená v farebnej kombinácii červeno-čierno-biela, jedna z farieb môže dominovať aj na prestieraní. Prestieranie tvorí predovšetkým správne vybraný obrus a obrúsky. Spôsob, ako vybrať dekoráciu, je dvojaký. Buď sa rozhodneme pre neutrálnu a univerzálnu ozdobu v podobe svietnika alebo stojana na servítky, alebo volíme dekoráciu, ktorá podlieha ročným obdobiam a aktuálnym sviatkom. V druhom prípade treba dať veľký pozor na to, aby veľkonočné vajíčka či zajačiky neboli na stole ešte v máji. Je to jedno z najväčších faux pas v rámci prestierania. Druhým sú umelé kvety v plastovej vázičke.

 

Pripravila Eleonóra Bujačková a AVE
Zdroj: www.goodfon.com, www.cbc.ca, www.jenniferadamsdesignblog.com, jackiecombsfloraldesign.wordpress.com, www.tucsonweddingsite.com, www.all-hd-wallpapers.com, caperscatering.com, relish.com, atlanta.about.com, henriettas-house.blogspot.com, thedomesticdilettante.wordpress.com, houses-dressing.blogspot.com, alwayseating.blogspot.com