Prejedzte sa do štíhlosti, krásy a šťastia

S príchodom leta rastie aj túžba po krásnej postave, rozžiarenej pleti a bezchybnej pleti. Na poslednú chvíľu skúšate diéty, ktoré nezaberajú? Zabudnite na nich! Pred nami je sezóna plná ovocia a zeleniny, tak prečo sa obmedzovať? Odložme hrnce a nadopujme sa vitamínmi zo surovej stravy.

Surová strava = živá strava

Kto je vegetarián či vegán, vie určite každá z nás. No taký vitarián je pre nás ešte nový pojem. Takže poďme od začiatku. Vitariánstvo je konzumácia tepelnej neupravenej, čiže surovej stravy. Ak ste si teraz predstavili kusisko surového mäsa na tanieri, ste na omyle. Vitariánsky jedálniček pozostáva hlavne zo surového ovocia, zeleniny – hlavne tej listovej, orieškov a semienok. Vitariáni hlásajú návrat k prirodzenej výžive, ktorá je podľa nich najzdravšia a najlepšia pre naše telo.

Už pri teplote 42 °C sa zo zeleniny alebo ovocia vytrácajú enzýmy a väčšina minerálov a vitamínov. Prirodzená chuť a vôňa sa mení a my dochucujeme – solíme, cukríme a používame oleje. Varíme, pečieme, vyprážame a len málo z nás si uvedomí, že nám zostanú na tanieri len prázdne, výživovo chudobné potraviny, ktoré sú síce chutné, no zároveň sú príčinou civilizačných chorôb. Prijímanie prevažne stravy bohatej na surové ovocie a zeleninu, Vám zaručí nielen tip-top postavičku a krásnu pleť, ale vďaka látkam obsiahnutým v zelenine a ovocí odháňa okrem civilizačných chorôb, aj chrípky či angíny a prináša psychickú spokojnosť a radosť.

Na Slovensku je vitariánstvo ešte v začiatkoch, no v Amerike a v západnej Európe patrí medzi prvé miesta z alternatívneho stravovania. Niektorí sú vitarinánmi na 100%, iným vyhovuje 75%, pričom zvyšok ich stravy tvoria strukoviny, naturálna ryža, zemiaky a pod. Základom je vynechať všetko tučné, sladké, presolené a fritované. Niektorí sa stanú vitariánmi cez noc, iný prechádzajú z vegetariánstva, cez vegánstvo k vita strave. Preto rešpektujme našu individualitu a hľadajme si svoju cestu zdravého stravovania. Stačí začať aj malými krokom – zaradením surového ovocia a zeleniny do nášho jedálnička nič nepokazíme, práve naopak. Alebo môžte skúsiť zopár „surových dní“ a kto vie, možno sa vitarinástvo stane aj Vašou vášňou. Prinajmenšom sa budete lepšie cítiť.

Ak ste doteraz váhali a pochybovali, či sa viete vzdať pizzy či obľúbenej čokolády, myslím, že zdravie a skvelý psychický stav stoja aspoň za vyskúšanie. A čas, ktorý by ste prestáli za sporákom, môžete preleňošiť na slniečku s dobrou knihou. Nepoznám lepšie obdobie ako leto.

(zdroj: http://www.hepburnretreatcentre.com.au/workshops-retreats-2009/10-october-raw-food-retreat-victoria.html)