Prečo občas trávenie hapruje

Niekedy je najväčší problém s trávením práve ten, že sa mu vlastne nevenujeme. Niekedy sa stačí zamyslieť nad tým, čo prijímame, ako sa teda stravujeme. Ak nás trápia nepríjemné problémy, netreba zabúdať na to, že sa dajú zmierniť prípadne odstrániť. Akým spôsobom?

Jedlo ako pôžitok
Jednoduché pravidlo hovorí, aby sme jedli s chuťou. Jedlo je predsa pôžitok a nemali by sme sa tomu pôžitku vyvarovať. Samozrejme, s mierou. Jedzte pomaly, vychutnávajte si ho s radosťou a najlepšie vo dvojici príp. v spoločnosti priateľov. Spoločné jedenie sa môže stať rituálom a aj to je dôležité, aby sme sa mu nevyhýbali. Nejedzte náhlivo, hltavo, ale po kúskoch a čo najviac prežúvajte. Takto sa potrava premieša so slinami, tie zmäkčia potravu a zjednodušia prehĺtanie.

Živiny sú dôležité
Netreba zabúdať na to, že jedlo má živiny, ktoré by sme nemali nechať pri príprave jedla odstrániť. Nevyvárajte jedlo príliš dlho v hrnci alebo ho nesmažte na hliníkovej panvici v 5cm prepáleného tuku. Nerobte z jedla zbytočné kalorické pochúťky, ale doprajte si ho so živinami, ktoré obsahuje. Varte v pare a tým zachováte čo najviac vitamínov.

Bez stresu to ide ľahšie
Stres dobrému tráveniu vôbec nenapomáha. Typickou chorobou ľudí, ktorí sú v dennodennom strese sú žalúdočné vredy. Odstráňte stres športom, relaxáciou, meditáciou. Nič nie je lepšie, ako kombinácia fyzickej aktivity s tou duševnou. Pocítite to aj pri trávení.

Ľahšie jedlá, viac vlákniny
Naučme sa jesť ľahšie jedlá, potraviny bez pesticídov, umelých farbív. Používajte olivový olej, jedlo doplňte o artičoky príp. o púpavové listy.

Bez žlčníka sa žiť dá, ale prečo ho dráždiť? Bráňte sa viac vysmážaným mastným alebo príliš koreneným jedlám.

Pozor na črevné problémy, zbytočne si narušíte aj imunitný systém. Pri oslabených črevách, sliznica nedokáže vstrebávať minerály, vitamíny ani kyslík, spomaľuje sa aj odbúravanie jedovatých a odpadových látok. Doprajte si čo najviac vlákniny a probiotík.

Faktom je, že najesť sa môžete aj z tretinovej dávky vašej dennej spotreby. S každým jedlom znižujte veľkosť svojej porcie.

Aj zdravá strava sa môže stať hračkou. Spíšte si zoznam zdravých jedál, vitamínov a zaraďte ich do jedálnička. Časom si na to zvyknete a budete považovať za normálnu súčasť stravy. Existuje veľa alternatív, ako niektoré síce chutné ale ťažké jedlá vymeniť za tie ľahšie. Šetrite si žalúdok a ťažkosti v žalúdku časom zmiznú.

Autor: INA
Foto: http://media1.onsugar.com/files/2014/06/25/788/n/1922729/01d33ac9b27c558b_woman-holding-belly.xxxlarge.jpg