Pozývame Vás na prvý Gipsy Food Festival na Slovensku!

Máte radi netradičné jedlá, s nadšením skúšate nové recepty a vyhľadávate inšpiráciu v gastronómii iných kultúr? Potom si určite nenechajte ujsť 1.ročník Gipsy food festivalu! Pri príležitosti Dňa Rómov ho po prvýkrát v histórii Slovenska organizuje Občianske združenie Divé maky ako nezvyčajnú formu verejnej zbierky.

Vo vybraných reštauráciách a puboch v Bratislave budete mať možnosť  v týždni od 8-14. apríla ochutnať niektorú zo špecialít typickej rómskej gastronómie.   Ich zoznam  už čoskoro nájdete na www.divemaky.sk.  Výťažok z jedál bude venovaný štipendijnému programu OZ Divé maky, ktoré sa zameriava na výchovu a vzdelávanie novej rómskej generácie. Príďte ochutnať  a spoznať , čo sa skrýva za kulinárskymi prekvapeniami  s názvami dobrôt ako Pašvare, Chumer s bukami či Marikľa.

Vyskúšajte tradičné rómske jedlá!

Goja (národné jedlo)

1 zväzok bravčových čriev

1 kg zemiakov alebo 0,2 kg krupice

Soľ, čierne mleté korenie, rasca

Postup:

Črevá poriadne vymyjeme. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, pridáme soľ a koreniny. Zmesou naplníme črevá, nie však príliš nahusto, lebo črevá sa nám počas tepelnej úpravy scvrknú. Črevá môžeme naplniť aj krupicou namiesto zemiakov. Konce čriev môžeme upevniť kúskom špajdle. Naplnené črevá vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 30 minút. Následne ich z vody vytiahneme a upečieme v rúre domäkka. Podávame horúce, najlepšie s chlebom.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

0,8 kg širších rezancov

0,5 kg kuracích pečienok

0,1 kg cibuľa

2 strúčiky cesnaku

0,1 kg bravčová masť

soľ, mleté čierne korenie, olej

Postup:

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky a prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

Pečené rebrá (Pašvare)

1,5 kg bravčových rebier

1 ks cibule

3 strúčiky cesnaku

soľ, rasca

Postup:

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° asi hodinu a pol- dve.

Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky… alebo podľa chuti) najlepšie na drevenej doske.

Placky (Marikľa)

0,5 kg polohrubej múky

0,05 kg brav. masti

1 ks vajce

0,5 kocky kvasníc

voda

cesnak

Postup:

Suroviny zmiešame a vypracujeme cesto dohladka. Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku širokú necelý centimeter. Vykrojíme kolesá v priemere asi 10 cm. Ak nemáme možnosť vykrajovať kolesá, cesto vyvaľkáme na veľké koleso, ktoré po upečení nakrájame na kúsky. Pripravené cesto pečieme na horúcej platni, nie na panvici. Horúce pomastíme roztopenou masťou, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom.

Podávať môžeme samotné alebo s fazuľovou nátierkou.