Gastro

Zavárame aj pred Vianocami

tekvicový džem

Pomaranče a mandarínky sú teraz všade, veď patria k tomuto ročnému obdobiu a bez nich si Mikulášsky balíček ani nevime predstaviť. Prinášame recepty na vianočné pochúťky z tohto exotického ovocia. Určite nám sviatky spestria a potešia našich milovaných.

 

Vianočná pomarančová marmeláda
Doba prípravy asi 25 minútČarujeme na Luciu s ovocímVystačí na asi 4 poháre à 375 ml

Prísady:

  • nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
  • 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
  • 500 ml 100 % pomarančovej šťavy
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
  • 500 g cukru

Príprava:

  1. Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
  2. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  3. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  5. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Filetovanie pomaranča: Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.

TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.

 

Tekvicový džem
Doba prípravy asi 40 minút
Vystačí na asi 6 pohárov a 200 ml

Prísady:
1 kg tekvice Hokkaido (očistenej a nakrájanej na malé kúsky)
200 ml vody
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
500 g cukru
2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
1 KL Arómy citrónovej Dr. Oetker

Ešte potrebujeme: ponorný mixér

  1. Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu s vodou a asi 20 minút ju varíme domäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
  2. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca k tekvici. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, kyselinu a arómu a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
  4. Prípadnú penu odoberieme a džem plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

Pomarančový vianočný sirup
Doba prípravy asi 40 minút
Vystačí na 700 ml sirupuPomarančový sirup

Prísady:
500 g pomarančov (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
5 celých klinčekov
celá škorica
na špičku noža mletého kardamómu
100 ml vody
1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker

  1. Na prípravu sirupu vložíme kúsky pomaranča do hrnca. Pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor na prípravu sirupu a odložíme na noc do chladničky.
  2. Druhý deň prepasírujeme cez sitko a sirup asi 5 minút povaríme. Ešte horúci sirup nalejeme do dôkladne umytých nahriatych fliaš. Fľaše starostlivo uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top