Pijete nesku? Je to je len kávový omyl?

Pijete nesku?

Jedným z najväčších omylov vo svete kávy  je instantná káva, ktorú  v roku 1901 vymyslel japonský chemik Satori Kato. No keďže nemal  obchodného ducha, jeho vynález upadol do zabudnutia. Po čase sa podobný objav „podaril“ americkému vynálezcovi Georgovi Washingtonovi. O pár rokov neskôr, už kávu dodával armáde počas vojny a dnes ju pije celý svet… 

Druhýkrát zaliatu kávu by ste odmietli. Tak prečo pijete nesku?
Pýtate sa, prečo je instantná káva omyl? Má nízku cenu, rýchlo sa pripraví, môže mať rôzne chute, obal väčšinou sľubuje 100 % arabiku a nepláva v nej odpad z kávových zŕn. Veď je výborná.

To je všetko je pravda. Plávajú v nej však oveľa horšie veci, ktoré na pohľad nevidno.  Obľúbená neska sa vyrába z kávových zŕn, ktoré neprejdú výberovým procesom pri balení kvalitnej zrnkovej kávy. Ďalej už netriedia, takže pokojne v nich môže byť pred pražením čokoľvek…

Ako vznikne zo zrnka granula?
Instantná káva sa vyrába dvoma spôsobmi. Mrazením alebo sprejovaním.

1. Pred  mrazením sa najprv upraží a zaleje vodou. Z koncentrátu sa potom vyrábajú granule. Pri pravom spôsobe sa káva suší mrazom. Následne sa lúhuje vo vode a potom sa  koncentrát zmrazí na teplotu  pod –40 °C. Chemickým procesom voda skryštalizuje  a sublimáciou vzniknú granule. Je to najnáročnejšia metóda, ale výsledný produkt má lepšiu kávovú arómu.

2. Pri sprejovej metóde sa káva doslova suší, pretože koncentrát sa vháňa do nádoby s horúcim vzduchom. Je to jednoduchší a lacnejší spôsob, ale ohrozuje chuť kávy. Horúci vzduch totiž ovplyvňuje oleje v káve, takže stráca časť arómy. Takže ju treba dodatočne prichutiť, prisladiť, dodať jej arómu.

Rozumné alternatívy
A čím možno nahradiť obľúbenú nesku? Je toľko spôsobov prípravy dobrej kávy, že je z čoho vyberať. Najlepšia alternatíva je kávovar, aj keď často odrádza cenou, ale dá sa kúpiť aj kvalitný za prijateľnú cenu. Na trhu sú však aj lacnejšie alternatívy prípravy kávy – french press, chemex  alebo pour over. Nebojte sa skúsiť niečo nové. Žalúdok to ocení a možno prídete na chuť skutočnej káve.

Zdroj: Marta Z.