Penam originálne a chutné recepty nielen pre vegánov

Poznáte vegánsky jedálny lístok? Jeho základom je strava bez akýchkoľvek živočíšnych potravín. Skladá sa teda z celozrnných produktov, ovocia, zeleniny a rôznych druhov semien a klíčkov.

Chcete sa presvedčiť, že niektoré vegánske jedlá chutia naozaj výborne? Penam pre vás pripravil chutné a jednoduché recepty, ktoré doplnil svojimi chlebíkmi z rady Natur. Ochutnajte!

Restovane sampinony a la Jamie Olivier - smallRestované šampiňóny à la Jamie Oliver
Suroviny:
500 g šampiňónov
1 strúčik cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
soľ, čierne mleté korenie
chilli papričky podľa chuti
olivový olej
citrónová šťava
Denný chlieb Natur

Postup:
Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.

Baklazan s tahini - small

Baklažán s tahini pastou
Suroviny:
2 baklažány
3 menšie paradajky
soľ, čierne mleté korenie
2 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
jarná cibuľka
citrónová šťava
čerstvá petržlenová vňať
tahini pasta
Chlieb Vegipan z rady Natur

Postup:
Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230 – 240 °C pečieme 30 minút.  Upečené baklažány  necháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.

Cibulove chutney - smallCibuľové chutney
Suroviny:
1 kg červenej cibule
160 g kryštálového cukru
100 ml červeného vína
100 ml balzamikového octu
1 PL oleja
bobkový list
soľ
Denný chlieb Natur

Postup:
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu . Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút. Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.

Natierka z cervenej fazule s avokadovymi platkami - small

Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Suroviny:
1 konzerva červenej fazule v paradajkovej omáčke
1 avokádo
1 cibuľa
soľ
čierne mleté korenie
Chlieb Kornino Natur

Postup:
Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom  a dochutíme soľou a čiernym korením. Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.

Tofu natierka s kurkumou - small

Tofu nátierka s kurkumou

Suroviny:
1 PL olivového oleja
1 menšia červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 PL hladkej múky
120 ml sójového mlieka
250 g tofu
½ PL kurkumy
3 menšie paradajky
1 PL dijonskej horčice
bazalka, soľ, čierne mleté korenie
Chlieb Vegipan Natur

Postup:
Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút.  Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.