Kuchyňa

Pečieme s medvedím cesnakom…

Je tu jar. Častejšie sme vonku a nielen deti sa potešia domácemu koláču. Prinášame zopár nových receptov. Vyskúšajte a dajte vedieť či chutili.

Cesnakové trojuholníčky
Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 150 ml rozpustenej Hery Maslová príchuť
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
  • štipka cukru
  • 2 lyžičky soli

Náplň:

  • 200 g zmäknutej Hery Maslová príchuť
  • cca 10 – 15 strúčikov cesnaku (podľa sily a chuti)
  • 3 lyžičky soli

Na posypanie:

  • mak, sezamové semiačka, rasca …

Postup:

Z vlažného mlieka so štipkou cukru, do ktorého ste nadrobili droždie, si pripravte kvások. Nechajte postáť na teplom mieste, kde nie je prievan a čakajte, až sa vytvoria na povrchu bubliny. Vtedy je kvások hotový.
Ideálne je nechať cesto vymiesiť v kuchynskom robote. Môžete však tiež miesiť ručne. Obe múky, rozpustenú Heru, kvások a soľ vymiešajte na hladké nelepivé cesto. Nechajte na teplom mieste prikryté utierkou zhruba hodinu kysnúť.

Medzitým, čo cesto kysne, pripravte náplň. Rozpusťte Heru, ochuťte ju soľou a pridajte do nej prelisované strúčiky cesnaku. Keďže sme v sezóne medvedieho cesnaku pridajte do náplne ešte nasekané listy medvedieho cesnaku. Premiešajte a nechajte odstáť.

Cesto rozdeľte na štyri časti. Z každej časti vyvaľkajte placku dlhú ako plech, v ktorom budete piecť a širokú asi 20 cm.

Placku potrite cesnakovou náplňou a zaviňte do rolády. Preložte na plech a ostrým nožom nakrájajte na trojuholníčky, ktoré od seba neoddeľujte. Takto pripravte všetky štyri pláty. Keď vám trochu náplne ostane, nechajte si ju na potretie.

Nechajte ešte 40 minút kysnúť prikryté utierkou. Potrite zvyšnou náplňou a posypte tým, čo máte radi.

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 35 minút.

 

Kysnutý trhací koláč s medvedím cesnakom
Cesto:

  • 300 g zemiakov
  • 600 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 50 g Hery Maslová príchuť
  • 1 lyžička soli

Náplň:

  • 1 – 2 hrnčeky nadrobno nasekaného medvedieho cesnaku
  • 150 g čedaru
  • 1 šalotka
  • 50 g Hery Maslová príchuť

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a dajte variť do neosolenej vody. Varte ich úplne domäkka. Po uvarení si nechajte 100 ml teplej vody zo zemiakov a zvyšok sceďte.

Zemiaky nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte najemno. Vodu zo zemiakov nechajte chvíľu vychladnúť, až bude teplá iba tak, ako teplé mlieko, keď doň dávate vykysnúť droždie, teda iba trochu vlažná. Dajte do nej cukor a rozdrobte droždie, až sa na povrchu urobia bubliny, vtedy je kvások hotový.

Do misy dajte rozmixované zemiaky, 150 g múky a kvások s vodou zo zemiakov. Premiešajte a nechajte dvadsať minúť kysnúť. Potom pridajte vajce, zvyšok múky, soľ a mäkkú Heru. Vypracujte mäkké nelepivé cesto. Môže sa stať, že cesto sa bude trochu lepiť. Potom pridajte viac múky.

Nechajte kysnúť hodinu pod utierkou na teplom mieste.

Pri konci kysnutia si pripravte náplň.

Medvedí cesnak nasekajte nadrobno. Čedar nastrúhajte najemno. Šalotku nakrájajte na drobné kúsky. Rozpusťte si Heru.

Vykysnuté cesto dajte na pomúčený val a rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou cca 35 x 45 cm. Ten potrite rozpustenou Herou. Posypte medvedím cesnakom, šalotkou a nastrúhaným čedarom. Obdĺžnik rozkrojte pozdĺžne na dve časti. Každú zmotajte do rolády a rolujte smerom k stredu.

Z každej rolády krájajte kúsky široké asi 6 cm.

Pripravenú guľatú formu vymažte kúskom Hery. Každý kúsok odkrojený z rolády pekne uhlaďte a vytvorte bochníčky. Tie potrite zo všetkých strán rozpustenou Herou, ktorá vám ostala z potierania cesta.

Naskladajte bochníčky do guľatej formy, pekne jeden vedľa druhého. Keď sú všetky na mieste, potrite povrch zvyšnou rozpustenou Herou.

Dejte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 25 minút.

Náš tip: Tieto slané kúsky chutia výborne samé, ale sú tiež skvelou prílohou, napríklad k jarnej vajíčkovej nátierke s medvedím cesnakom.

A ešte niečo sladké…

 

Nadýchané lievance s kyslou smotanou a jahodami

  • 2 vajcia
  • 50 g rozpustenej Hery Maslová príchuť
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 ml polotučného mlieka
  • 70 g kyslej smotany
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

Vajcia rozmixujte s rozpustenou Herou a s cukrom. Pridajte mlieko a kyslú smotanu. Dôkladne premiešajte.

Obe múky a prášok do pečiva premiešajte a po častiach vsypte do tekutej zmesi.

Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.

Cesto nechajte desať minút odpočívať pri izbovej teplote.

Na rozohriatej teflónovej panvici smažte lievance s priemerom asi 8 cm alebo použite lievanečník. Smažte na strednej teplote, aby zostali lievance skôr svetlejšie. Najskôr opečte z jednej strany. Keď sa začnú na po vrchu tvoriť mierne bubliny, cesto stuhne, tak lievanec otočte.

Ihneď sa začne nafukovať. Dopečte z druhej strany.

Podávajte s ľahko osladenou kyslou smotanou a s jahodami.

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top