Paradajky a bezpečné opaľovanie?

Predstava leňošenia na zlatistom piesku a chladivé osvieženie v tyrkysových morských vodách sa pomaly stáva realitou. Slnečné lúče nemilosrdne zohrievajú všetko, čo im príde do cesty.

Vďačným objektom slnečného žiarenia je ľudská pokožka. Zlatistý nádych síce pôsobí príťažlivo, no nerozumné opaľovanie spôsobuje predčasné starnutie, vznik vrások, suchú pleť i vážnejšie ťažkosti. Odborníci zdôrazňujú dôležitosť dodržiavania zásad bezpečného opaľovania a odporúčajú konzumáciu paradajok.

Lykopén v rajčinách chráni pleť pred škodlivým UV žiarením

Za krásnu farbu paradajok zodpovedá lykopén. Lykopén je rastlinný pigment, ktorý má viacero pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Ako silný antioxidant znižuje riziko vzniku rakovinových ochorení, podporuje funkciu krvného obehu a chráni ľudskú pokožku zvnútra. Lykopén, kyselina listová, vitamín C a draslík z paradajok zasa pozitívne vplývajú na mužskú plodnosť. Vedecké štúdie preukazujú schopnosť rajčinového lykopénu priniesť úľavu astmatikom a ľuďom, ktorí majú problém s kosťami.

Lykopén má bohaté a ideálne zastúpenie v paradajkách. Zaujímavosťou je, že množstvo rajčiakového lykopénu narastá po tepelnej úprave. Je až štyrikrát vyššie ako v čerstvých rajčinách. Pokožku tak účinne chránia rajčinové pretlaky, kečupy, pasty i polievky.

Vedecké štúdie prospešnosť lykopénu v paradajkách, jeho schopnosť neutralizovať škodlivé slnečné žiarenie, jednoznačne potvrdzujú. Britská asociácia dermatológov v roku 2010 zverejnila výsledok štúdie, v ktorej skúmali, či paradajkový pretlak chráni pokožku pred škodlivým vplyvom slnečných lúčov. Výskumu sa zúčastnilo 20 zdravých žien, ktoré denne jedli 55 gramov paradajkového pretlaku (obsah lykopénu 16mg) a 10 gramov olivového oleja po dobu 12. týždňov. Záver štúdie potvrdil schopnosť lykopénu chrániť pleť pred následkami slnečného žiarenia viac ako o 30 percent.

Dôvodov pre konzumáciu paradajok je viacero!

Lykopén a jeho ochranná funkcia pre pokožku nie je jediným dôvodom pre konzumáciu paradajok. Rajčiny sú ideálnym spôsobom osvieženia v horúcich letných dňoch, pretože obsahujú viac ako 90 percent vody. Sú prospešnou súčasťou rozličných diétnych režimov. Minimum kalórií a množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov sa podieľa na zvýšení celkového významu paradajok v jedálnom lístku.

Skvelé tipy na záver

· Doprajte svojej pokožke ochranu v podobe čerstvých paradajok a rajčinového pretlaku. Denné množstvo 55 gramov rajčiakového pretlaku predstavuje asi 5 polievkových lyžíc. Vedecky overenú dávku ľahko pridáte ku bežne konzumovaným jedlám.

· Najčastejšie ako prvú pomoc pri spálení pokožky využívame biely jogurt. Výborným chladivým účinkom však disponujú práve paradajky. V prípade potreby použite kolieska paradajky, ktoré prinesú vysnívanú úľavu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov

Zdroj foto : freedigitalphotos.net,Clare Bloomfield