Oslaďte si s nami leto!

Ak radi maškrtíte, recepty na tento týždeň sú ako stvorené pre vás.
Ponúkame vám štyri vynikajúce a osvedčené recepty na obľúbené dezerty, medzi ktoré patria Cheescake, Muffiny, Želé torta s ovocím a Veterníky.
Zaručujeme vám, že budú chutiť ako od vašej babičky.

ČOKOLÁDOVÝ MUFFIN

Ingrediencie:

·        HLADKÁ MÚKA 500g

·        PRÁŠOK DO PEČIVA 4 kávové lyžičky

·        SÓDA BIKARBÓNA 1 kávová lyžička

·        CUKOR PRÁŠKOVÝ 350g

·        KAKAO 4 polievkové lyžice

·        ČOKOLÁDA 300g

·        MLIEKO 500ml

·        OLEJ 180ml

·        VAJCIA 2

·        VANILKOVÝ CUKOR (2 sáčky)

Postup:

Predhrejeme si rúru na 200°C.

Zmiešame sypké suroviny zvlášť a tak isto tekuté suroviny.

Dve vzniknuté hmoty premiešame navzájom. Čokoládu si

nasekáme na malé kúsky a vmiešame do hmoty. Pripravíme si

na plech košíky na muffiny, ktoré následne plníme hmotou do

¾ ich objemu. Vložíme do trúby a pečieme 20 minút.

CHEESECAKE

Ingrediencie:

 

·        MASLOVÉ SUŠIENKY

·        cca 400g

·        MASLO

·        cca 250g

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

·        PHILADELPHIA 600g

·        TVAROH JEMNÝ 520g

·        CUKOR PRÁŠKOVÝ 300g

·        VAJÍČKA 6ks

·        KYSLÁ SMOTANA 400g

·        VANILKOVÝ CUKOR 1 x sáčok

Postup:

Predhrejeme rúru na 150°C stupňov. Rozdrvené (nie pomleté) sušienky

rovnomerne zmiešame s roztopeným maslom. Hmotu vložíme do pripravenej tortovej formy a rukou pravidelne roztlačíme.

Philadelphiu, jemný tvaroh, cukor a vanilkový cukor dáme zvlášť do misky

a RUČNE pomaly dôkladne zmiešame. Pozor, je potrebne miešať, nie šľahať. Postupne, jedno po druhom pridáme a vmiešame do hmoty všetky vajíčka. Ako poslednú vmiešame kyslú smotanu, ale opäť pozor na to aby ste hmotu nevyšľahali! Pomaly rovnomerne vylejeme hmotu do tortovej formy na roztlačené sušienky. Vložíme tortovú formu na plech a zakryjeme druhým plechom. Celé to vložíme do rúry. Pečieme na 150°C stupňoch – približne 2 hodiny. Vyberieme formu a jemne s ňou zatrasieme. Hotový cheesecake by nemal byť uprostred úplne stuhnutý, mal by pôsobiť jemne ,,rôsolovito“. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po dôkladnom vychladnutí ju vložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny.

PÁLENA HMOTA (VETERNÍKY)

·        VODA

·        HERA/OLEJ

·        MÚKA HLADKÁ

·        VAJÍČKA

·        SOĽ

 

Predhrejeme rúru na 170°C stupňov. Vodu spolu s Herou/olejom a štipkou

soli nalejeme do hrnca a privedieme do varu. Nad ohňom primiešavame múku a miešame, kým sa nám cesto neodlepuje od bokov hrnca. Potom cesto vložíme do malého kotlíka a jedno po druhom primiešavame celé vajíčka. Hmotu miešame do hladka a následne striekame na plech vytretý olejom pomocou sáčku na striekanie s trubičkou. Vložíme do trúby a pečieme približne 15- 20 min. Pozor, počas pečenia neotvárame rúru z dôvodu, že by nám unikla para, čoho následkom by bolo, že by nám veterníky „spľasli“. Po vychladnutí veterníky rozkrojíme na polovicu. Spodné časti poukladáme vedľa seba na tácku, na ktorej ich chceme plniť. Vyšľaháme šľahačku, ktorú si potom rozdelíme na dve časti. Do jednej polovice pridáme vychladnutý puding, zamiešame a hneď plníme spodné časti veterníkov. Do druhej polovice primiešame vychladnutý karamel a striekame na šľahačku s pudingom (akoby druhá vrstva plnky).

Vršky poobťahujeme v čokoláde, alebo v cukrovej poleve s karamelom. Následne ich poukladáme na plech s papierom a po vychladnutí ukladáme na plnené spodné časti veterníkov.

PUDING

·        Mlieko 0,400l

·        cukor kr. 180g

·        zlatý klas 50g

·        maslo 200g

Do 2/3 mlieka + cukru privedieme do varu . Do 1/3 mlieka primiešame zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom a povaríme 2 minúty.

Necháme vychladnúť za stáleho miešania a po úplnom vychladnutí primiešame maslo. Krém šľaháme cca 5 min.

KARAMEL

·        šľahačka na šľahanie

·        0,5l

·        Cukor kr.

·        0,5kg

Cukor roztopíme na karamel. Pozor na hrudky, ktoré musia byť roztopené a je lepšie, keď karamel je trošku hnedší, pretože ho pridávame ako dochucovalo a tým pádom musí byť silnejší. Pridáme šľahačku a povaríme 1min.

ŽELÉ S LESNÝM OVOCÍM

Korpus:

Vajíčka                  8ks

Cukor kr.               160g

Múka pol.               320g

Voda                     0,5dcl

Olej                       0,5dcl

 

Želé:

Tortové želé silné   3ks

Cukor kr.               120g

Voda                     1,5L

 

Lesná zmes            800g -1000g

Džem                    ………………..

Korpus:

Vajíčka si  rozdelíme na žĺtka a bielka. Bielka s cukrom vyšľaháme do peny.

Do žĺtok vlejeme vodu, olej a premiešame.

Do vyšľahaných bielkov s cukrom vlejeme zmes žĺtkov a polohrubú múku. Jemne s rukou masu zmiešame, ale dávame pozor, aby sme ju nemiešali dlho! Keď vidíme, že sa nám hmota zmiešala, vylejeme ju do tortovej formy s priemerom cca. 24cm (na spodok dáme papier na pečenie). Vrch torty zarovnáme.

Tortovú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170°Ccca 25min. Po upečení vyberiem formu z rúry. Prevrátime ju hore dnom a tak to ho necháme vychladnúť.

Želé:

Do hrnca vlejeme 7,5dcl vody,3 sáčky tortové želé silné a cukor. Privedieme do varu, 1min povaríme, odstavíme a vlejeme zvyšnú vodu 7,5dcl. môžeme si to zafarbiť potravinárskou farbou na červeno.

Vychladnutý korpus rozrežeme na dve časti- to budú dve torty. Rozrezanú časť korpusu natrieme marmeládou. Túto časť vložíme naspäť do formy a vysypeme naň ovocie.

Zalejeme so želé. 10min necháme stuhnúť a vložíme do chladničky na minimálne hodinu. Tento istý postup opakujeme aj pri druhej polke korpusu.