Nie je cukor ako cukor

Cukor dnes nájdeme už hádam všade, dokonca i tam, kde by sme ho vôbec nečakali – v pečive, v kečupe, v omáčkach, v malinovkách či džúsoch. V potravinách, kde cukor ako ho poznáme nie je, nájdeme glukózo-fruktózovy sirup, ktorý nám škodí ak nie viac, tak minimálne rovnako. Cukor a fruktózový sirup sa stal, hlavne z našej nevedomosti, súčasťou bežnej stravy, ktorá vôbec neprispieva nášmu zdraviu.

Je zabijakom nielen peknej postavy, ale podľa výskumov má svoje sladké prsty vo vzniku mnohých srdcovo-cievnych ochorení a niektorých druhov rakoviny. Ako sa mu vyhnúť? Treba vedieť, čo jeme a pozorne čítať zloženia potravín, ktoré veselo hádžeme do nákupných košíkov.

Každý z nás by mal vedieť, čo je. Takže nabudúce, milé dámy, ak si dáte na raňajky bohato cukrom posypanú šišku a do kávy dve lyžičky cukru, spomeňte si na to, že svojmu telu dávate len prázdnu energiu. Nedoprajete mu žiadne vitamíny, minerálne látky či iné živiny, ktoré sú dôležité pre naše správne fungovanie. Rafinovaný cukor, ktorým bežne sladíme, je pre naše telo priam „toxický“. A nielen preto, že sa z neho priberá a vznikajú zubné kazy. Poriadnu šarapatu dokáže narobiť s našim trávení. Len si spomeňte ako Vás po poslednej rodinnej oslave, kde sa pod sladkým stoly prehýbali, veľmi bolelo brucho.

Rafinovaný cukor nemá nič spoločné s prírodou, je to droga, ktorej sa vedia ľudia len ťažko vzdať. Ale ak tak urobíte, budete nie len chudšie, ale aj zdravšie a šťastnejšie. Po rokoch aktívneho cukrenia, môžu nastať problémy s pankreasom či pečeňou. Cukor prispieva k vzniku srdcových chorôb, zvyšuje zlý cholesterol v krvi, spôsobuje hypertenziu, osteoporózu, cukrovku a rakovinu. Dokonca vie pekne rozhádzať našu imunitu. Čim viac cukríte, tým úmernejšie klesá tvorba kolagénu a pokožka starne rýchlejšie. Veľa cukru vyvoláva nervozitu a nesústredenosť, náladovosť a dokonca depresie.

Ale nemôžeme všetok cukor hádzať do jedného vreca. Kvalitné sacharidy sú dôležitou súčasťou potravín, slúžia ako palivo pre svaly a mozog. Nabudúce ak Vás prepadne chuť na sladké, dajte si mango, datle alebo iné sladučké ovocie. Cukor v ovocí je tou správnou, zdravou a prírodnou energiou pre naše telo a navyše má v sebe toľko vitamínov a živín. Biely cukor v káve alebo čaji nahraďte melasou, kvalitným medom, agáve alebo hnedým cukrom. Snažte sa vyhýbať sladkostiam a ochuteným vodám, džúsy nahraďte čerstvými šťavami a poctivo čítajte zloženia potravín – robíte to pre svoje zdravie a krásu.

(Zdroj: http://www.sweetconfectionsbygiselle.com/)