Netradičné zaváranie

Čas dozrievania ovocia je opäť tu a s ním aj jeho neodeliteľná súčasť, želírovacie recepty. Recepty r.Oetker.ponúkajú inšpirácie na prípravu vynikajúcich ovocných pochúťok, vďaka ktorým si na lahodnej chuti ovocia môžete pochutnať v ktoromkoľvek ročnom období. Na svoje si prídu aj tí, ktorí radi experimentujú.

Malinový džem so zázvorom

Doba prípravy: asi 20 minút

Vystačí na: asi 4 poháre ? 350 ml

 

Prísady:

·        1 kg malín

·        20 g čerstvého zázvoru

·        1 zarovnaná KL citrónovej kôry

·        1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker

·        500 g cukru

Príprava:

1.   Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Pridáme najemno nastrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2.   Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.

3.   Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

Marhuľový džem s levanduľou

Stačí na: asi 3 poháre ? 375 ml

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady:

  • 1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
  • 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
  • 350 g cukru

Príprava:

1.    Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2.    Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

3.    Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

4.    Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 KL sušených kvietkov.

Ako náhradu marhúľ môžeme použiť nektárinky.

Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na  4 mesiace.

 

Jahodový džem s brusnicami a ovocným cukrom

Stačí na: asi 2 a ½ pohára ? 375 ml

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady:

·        600 g očistených jahôd

·        50 g sušených brusníc

·        50 ml 100% jablkovej  šťavy

·        1 balenie Želírovacieho ovocného cukru Dr.Oetker

Príprava:

1.   Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným mixérom tak, aby v zmesi zostali aj kúsky ovocia.

2.   Rozmixovanú zmes dôkladne premiešame s jablčnou šťavou a želírovacím ovocným cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 3 minúty.

3.   Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

4.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Miesto sušených brusníc môžeme použiť aj iné sušené ovocie. Napríklad sušené marhule, slivky nebo datle.