Naučte sa správne piť kávu

Káva – priznajte, koľkokrát vyslovíte toto slovo počas dňa? Niektorí si bez nej nevedia predstaviť jediný deň, iným stačí šálka len príležitostne, ale len málo je takých, ktorí ju vôbec nezvyknú piť.

Slováci, aj napriek tomu, že kávu obľubujú, nemajú o jej druhoch či správnej príprave príliš veľké znalosti. A to sa jej vo svete vypije ročne viac ako 400 miliárd šálok, čo ju radí po vode medzi najobľúbenejší nápoj. V našich končinách poznáme najmä instantnú a mletú kávu, z ktorej väčšina z nás pripravuje tzv. turka. Od pravej tureckej kávy má však tento „slovenský turek“ ďaleko. Turci pripravujú kávu v špeciálnej nádobe zvanej džezva, pričom káva musí byť zomletá  veľmi jemne a voda na jej prípravu musí byť dôkladne prevarená.

 

Ruku na srdce – koľkí z nás vedia, akú kávu si vlastne v kaviarni či reštaurácií objednávame. Aký je rozdiel medzi ristrettom a macchiatom? Macchiatom a cappuccinom? Prinášame vám zoznam jednotlivých druhov káv s popisom, ktorý vám uľahčí správne si vybrať takú kávu, ktorá ulahodí vašim zmyslom a chuťovým bunkám.

 

Espresso

Malá šálka silnej kávy. Kvalitná porcia espressa si vyžaduje viac ako 7 g kávy a 25-30 ml vody. Dôležitý je tlak od 7 do 15 barov a teplota vody 80-90 °C. Samotné espresso sa pripravuje maximálne20-30 sekúnd.

Ristretto

Taliani si v kaviarňach objednávajú najčastejšie ristretto. Jeho príprava je z rovnakej dávky kávy ako espresso, ale doba prietoku je len 18 sekúnd. Do šálky vám natečie asi 15-20 ml najsilnejšieho kávového extraktu.

Piccolo

Podľa odborníkov piccolo neexistuje. U nás sa s týmto typom kávy však stretnete bežne. Ide o malú porciu silnej čiernej kávy. s ktorou sa môžete stretnúť najmä v Londýne, kde vám ju ponúknu s mliekom. Oficiálne však caffé piccolo neexistuje.

Lungo

Hovoríme o tzv. predĺženom espresse. Veľa kaviarní si s lungom nevie poradiť. Jednoducho vám pretlačia cez kávu viac vody a to teda nie je správny postup. Pretože káva sa prepaľuje a vy konzumujete viac škodlivých látok. Po správnosti sa lungo pripravuje rovnako ako espresso, ale šálka sa doplní horúcou vodou.

Espresso doppio

Tento nápoj sa neodporúča piť ľuďom, ktorí majú problém so srdcom. Pripravuje sa totiž z dvojitej dávky mletej kávy. Doba prípravy je rovnaká ako u espressa: 20-30 sekúnd, len má väčší objem, zhruba 50-70 ml dolievanej vody.

Cappuccino

Tvorí1/5 espressa, 2/5 našľahaného mlieka a 2/5 horúceho mlieka. Káva sa pripravuje z plnotučného mlieka, ktorého teplota je 70 °C. Pena musí byť jemná, krémová a bez bubliniek.

Caffé macchiato

V kaviarňach sa stáva, že ju zamieňajú s caffé latte. Macchiato znamená „škvrnitý“ alebo s trochou mlieka.  Správne sa číta „makijáto“.

Latte

Mliečna káva sa pripravujez predĺženého espressa (lungo) a našľahaného mlieka. Na povrchu je mliečna pena, ale menšia ako u cappuccina. Káva sa pripravuje do veľkej šálky.

Latte macchiato

Pripravuje sa z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka. Najskôr sa pripraví mlieko a potom espresso. Zachovávame postup: mlieko, káva, pena.

Americano

Klasické espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5. Celý objem vody nesmie byť pretlačený cez kávu, ale dolievaný.

Írska káva

Ide o nápoj v objeme 2,4 dcl, ktorý obsahuje filtrovanú kávu s trstinovým cukrom a pohárikom írskej whisky.

Turecká káva

Pripravuje sa v malej džezve, plechovej kanvičke, do ktorej dáme dve lyžičky najemno pomletej kávy a zalejeme studenou vodou. Nádobu zohrievame, až kým kávová zmes takmer nepretečie cez okraj. Na chvíľku odstavíme a tento proces opakujeme trikrát.

Alžírska káva

Klasická filtrovaná káva s pravou šľahačkou, poliata vaječným likérom.

Ak ste s v tomto zozname káv našli tú „svoju“ ktorú máte radi, zverte jej prípravu odborníkom. Dobrú kávu totiž nie je vôbec ľahké pripraviť. Dá sa to však aj rýchlo a jednoducho. Ak zveríte prípravu tohto moku plnoautomatickému kávovaru švajčiarskej kvality značky JURA.  Nechajte sa inšpirovať profesionálmi a navštívte novootvorenú predajňu JURA Store na Plynárenskej 1 v Bratislave. Okrem odborného poradenstva máte možnosť nahliadnuť do prípravy kávy skutočne kvalitnými strojmi, akými plnoautomatické kávovary JURA švajčiarskej kvality nepochybne sú. Viac nájdete aj na www.jurastore.sk.