Naučme sa uvariť dobrú rybku

Ryby sú dobrým zdrojom bielkovín a obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Zamerajte sa na to, aby ste zjedli aspoň dve porcie za týždeň, vrátane aspoň jednej porcie rybičiek v oleji. Ryby v oleji majú bohatý obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nápomocné k prevencii srdcových ochorení.

Poznám ľudí, ktorí ryby nejedia vôbec. Svoj podiel má na tom iste aj ich cena, ktorá je pre mnohých ešte stále dosť vysoká. Ryby sú svojím obsahom hodnotných bielkovín, v tuku rozpustných vitamínov a minerálnych látok, ideálnou potravou nielen pre svoju dobrú chuť a ľahkú stráviteľnosť, ale hlavne pre zdravie! Mnohí z nás vedia, že častejšou konzumáciou rýb a s nimi aj príjmom 3-omega mastných kyselín sa naše zdravie môže podstatne zlepšiť, a napriek tomu tento fakt ignorujeme. Ale ak sa ich naučíme variť aspoň raz týždenne, urobíme veľa pre svoje zdravie a určite nám toto jedlo aj bude chutiť. Odporúčame tieto recepty:

 

Bouillabaisse

Ingrediencie:

·       1 druh morskej ryby

·       100g kreviet

·       150g mušlí

·       čerstvý fenikel

·       celé paradajky v plechovke

·       cibuľa

·       šafran, soľ, čierne korenie

·       citrón

·       cesnak

·       rybacia omáčka

·       olivový olej

 

Príprava:

Rybu očistíme a filetujeme. Hlavu a kosti prudko opečieme na olivovom oleji, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, fenikel, pridáme štipku šafranu, soľ, čierne korenie, rybaciu omáčku, paradajky v plechovke – tie prekrojíme na polovičky, šťavu z paradajok a varíme približne 30 minút.

Vývar scedíme a pridáme rybu nakrájané na väčšie kusy, mušle,  krevety. Povaríme 10 minút a dochutíme citrónom.

 

Risotto  di nero

Ingrediencie:

·        200g darov mora

·        200g ryže na rizoto

·        1 vrecúško sépiového farbiva

·        0,75l bieleho vína

·        cibuľka

·        parmezán

·        maslo

Príprava

Na oleji speníme cibuľku, pridáme ryžu, ľahko orestujeme a zalejeme bielym vínom tak, aby bola ryža pod hladinou.

Víno necháme vypariť a zalievame vývarom tak dlho, kým nebude ryža dostatočne mäkká. Pridáme parmezán, dochutíme soľou, čiernym korením a nakoniec pridáme kocku masla.

Ak chceme pripraviť risotto s vložkou, upravíme si ju mimo a vložíme pred dochutením parmezánom a maslom.

 

Príprava vložky:

V panvici prudko orestujeme dary mora, zalejeme 3 – 4  lyžicami bieleho vína. Víno necháme vypariť, zmes spolu s vrecúškom sépiového farbiva pridáme do risotta. Ryžu dovaríme, dochutíme soľou a čiernym korením.

 

Morský vlk s čerstvými bylinkami

Ingrediencie:

·       morský vlk (200-300 g)

·       soľ

·       tymian

·       čierne korenie, soľ

·       citrón

·       olej

 

Príprava:

Rybu riadne očistíme, zbavíme šupín, opláchneme a filetujeme.

Filety potrieme olejom, dobre osolíme a okoreníme. Jeden filet položíme na plech kožou nadol. Uložíme naň 2 plátky citrónu a vetvičky tymianu. Druhý filet položíme na vrch kožou nahor. Takto pripravenú rybu pečieme v rúre pri teplote 180°C po dobu 10-12 minút.