Vďaka niektorým potravinám sa naša myseľ môže cítiť oveľa koncentrovanejšie. Aby sme sa mohli sústrediť na svoju prácu počas celého dňa, potrebujeme adekvátny a predovšetkým stály prísun kalórií v pravidelných intervaloch. Aj mozog potrebuje palivo a to je skryté práve v správnej výžive. Čo nám nesmie chýbať na tanieri?
Čo zlepšuje myseľ?
Ak máme rady sladkosti, okrem negatív sa teraz pozastavme pri ich pozitívnych stránkach. Sladkosti totiž rozkolíšu hladinu glukózy v krvi a zbystria našu pozornosť. Ak dokážete ovládať svoje chúťky, náladu vám celkom iste pozdvihne čokoláda. Pre jej vysoký kalorický obsah by ste si však vždy mali dopriať iba kúsok a čo najkvalitnejšiu –aspoň so 70%-ným obsahom kakaa. Pozor na nadmernú konzumáciu sladkostí, ktorá vedie organizmus k úbytku vitamínov skupiny B. Okrem iného sladkosti vyživujú a regenerujú celý nervový systém. Na fyzickú i psychickú výkonnosť a odolnosť vplývajú aj vitamíny C a E. Naše telo i myseľ potrebuje zinok, draslík, ktorý upokojí a vápnik na rozvoj duševných funkcií. Sója a vaječné žĺtky majú tiež veľký vplyv na pamäť. Mozog potrebuje aj vitamín B12. Nájdete ho v rybách, vo vajciach, v mlieku a mäse.
Koncentrácia aj vďaka kapuste či brokolici
Podľa rebríčka, ktorý zverejnil spravodajský portál BBC, sú pre mozgové funkcie najlepšie celozrnné výrobky s nízkym glykemickým indexom. Na druhom mieste sú jedlá bohaté na omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v rybacom oleji, vo vlašských orechoch, v tekvici a v ľanových semienkach. Na treťom mieste sú čučoriedky, štvrté miesto získali paradajky, nasledujú čierne ríbezle, tekvicové semiačka, brokolica, šalvia a na poslednom mieste sú vlašské orechy. Americké výskumy pridávajú aj arašidové maslo, červené víno, tmavozelenú listovú zeleninu a sezamové semienka. Severania podporujú konzumáciu banánov, tmavej čokolády, zrnkovej kávy a zeleného čaju, južania sa držia olivového oleja. Vedci zistili aj to, že na lepšiu pamäť výrazne prispieva aj konzumácia hlávkovej kapusty, brokolice a karfiolu.
Jedzte vyvážene
Pamäť a výkon mozgu zlepšuje aj zdravá stredomorská strava. Okrem toho vplýva pozitívne na srdcovo-cievny či nervový systém a znižuje riziko rakoviny. Dôležité je jesť vyvážene, pestro a dopriať si výživné raňajky. Aj o myseľ sa vieme starať, a to vďaka niektorým potravinám. Naša myseľ sa tak môže cítiť sviežejšie a koncentrovanejšie. Naštartujte svoj mozog už hneď ráno a využime ľahšie jeho funkcie.
Autor: INA
Zdroj: http://plnielanu.zoznam.sk/c/1260/dostante-mozog-do-formy-poradime-vam–ako-zlepsit-pamat–naladu-aj-koncentraciu
Foto: http://toronto.healthcastle.com/brain-food-key-nutrients-help-feed-your-brain-and-mood, image source