Maliny na teplotu i na krajšiu pleť

Maliny sú močopudné a ak máte problémy s obličkami a močovým mechúrom, potom by ste ich mali užívať častejšie. Ich konzumácia sa odporúča aj pri  liečení hnačky, zápchy, zmierňujú krvácanie ďasien, bojujú proti únave a posilňujú imunitu. Sú užitočné aj pri v prípade, ak máte žalúdočné problémy. Malinová šťava prečisťuje tráviaci systém.

Maliny, ďalší liečivý zázrak prírody, sa už v staroveku používali ako liečivá rastlina. Majú neuveriteľný význam pre naše zdravie, obsahujú veľa dôležitých vitamínov, chutia skvelo a v lete padnú vhod aj v rôznych osviežujúcich nápojoch.  

 

Čo obsahujú?
Maliny patria medzi najzdravšie bobuľoviny. Ich význam pre zdravie je úzko spojený práve s množstvom dôležitých vitamínov a látok, ktoré tieto malé plody obsahujú. Obsahujú okolo 13% jednoduchých cukrov, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, kyselinu citrónovú, kyselinu mravčiu, kyseliny salicylovú, ale napríklad aj provitamín A dôležitý na oči. Okrem toho obsahujú aj vitamín C, karotén a vitamíny skupiny B. Ukrývajú v sebe aj vápnik, horčík, fosfor a draslík. Dokonca patria medzi potraviny s najvyšším obsahom vlákniny.

Maliny aj na teplotu
Maliny sú močopudné a ak máte problémy s obličkami a močovým mechúrom, potom by ste ich mali užívať častejšie. Ich konzumácia sa odporúča aj pri  liečení hnačky, zápchy, zmierňujú krvácanie ďasien, bojujú proti únave a posilňujú imunitu. Sú užitočné aj pri v prípade, ak máte žalúdočné problémy. Malinová šťava prečisťuje tráviaci systém. Maliny sa používajú aj ako prostriedok na zníženie horúčky. Sú prospešné aj pri reumatizme. Pomáhajú dokonca znižovať krvný tlak, odporúčajú sa dokonca konzumovať aj pri Alzheimerovej chorobe.

Pre nás ženy sú cenné aj pri zmiernení menštruačných bolestí, pokiaľ si urobíte čaj z malín a užijete niekoľko dní pred samotnou menštruáciou. Sú aj výborným kozmetickým prípravkom, ak chceme mať krásnu pokožku. Obsahujú totiž biotín a ten pomáha transportovať v našom tele síru dôležitú pre hustotu a lesk vlasov a pružnosť pleti.

Nielen maliny, ale aj listy sú veľmi dôležité. Tie treba uchovávať v dobre uzatvorenej nádobe, ktorá je chránená pred svetlom. Ich liečivá sila sa totiž využíva aj pri zápaloch ústnej dutiny na kloktanie.

Plody malín sú veľmi citlivé, preto ich  po nákupe alebo zbere treba okamžite spracovať. Ak to neurobíte, zbytočne zvlhnú a splesnivejú.

Vedeli ste, že z plodov malín sa vyrába Kofola?

Autor: Inka
Foto: beckyvanommen.com